Forsvandt magien i FLSmidth med Jørgen Huno Rasmussens exit? (1/2)

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
10. jun 2013

Det seneste år har FLSmidth aktien udviklet sig stærkt skuffende for investorerne. Efter et lidt skuffende kvartalsregnskab er den negative udvikling blot forstærket. Spørgsmål er om det er Kina/råvareboom/private overeksponering eller slet og ret at den magiske Jørgen Huno Rasmussen effekt er forsvundet?

Jørgen Huno Rasmussen har været synonym med den succesfulde udvikling i FLSmidth i 00’erne. De seneste år har dog været udfordrende for selskabet. Aktiekursen er faldet og har underpræsteret gigantisk i forhold til de andre store aktier i Danmark. Investorerne må med rette spørge sig om magien forsvandt ud af FLS, da Kinas væksttempo faldt, et råvareboom som er overstået og en exit fra JHR?

2002 – Jørgen Huno Kommer til FLS

Vi skal lidt over 10 år tilbage. Til den tid, hvor FLS’ gode præstationer mere lå i budgetterne og prognoserne end i resultaterne. Hvor selskabet gang på gang skuffede indtjeningsforventninger. Hvor store kontrakter kun affødte et træk på investeringsskuldrene på grund af manglende indtjeningsevne og hvor ekstraordinære poster var så tilbagevendende et fænomen, at de nærmest fik ordinær karakter. Det er her nedturen slutter og opturen i FLS starter.

Forudsætningen for en optur er ofte en forudgående nedtur

Når en virksomhed har været i ulykkelige indtjeningsmæssige omstændigheder i en periode, skabes ofte langsomt men sikkert forudsætningerne for en bedre fremtid. En underpræstation, ny ledelse og nye impulser kan være et godt og friskt bekendtskab og skaber rammer for en forandringsberedthed. Det var i hvert fald tilfældet for den aldrende ingeniørkoncern, da JHR trådte til i 2002.

Opskriften er enkel

At vende en virksomhed er en ting. Fra taber til vinderkultur og mentalitet. Når resultaterne kommer og bliver bedre, stiger humøret og forventninger hos investorerne også. Det lyder enkelt og er det måske også. Stil investorerne noget i udsigt; indfri og gør det lidt bedre. Stil nye mål: Indfri og gør det lidt bedre. Det er det som investorerne gerne vil have. Det som giver kursstigninger, som ikke kun afspejler indtjeningsudviklingen, men som også giver mulighed for en generelt faldende risikopræmie og -opfattelse og som bliver belønnet med stigende nøgletal og kursstigninger udover det som indtjeningsudviklingen tilsiger.

Mange virksomheder er elendige til forventningsstyring

FLS havde leveret for mange år med dårlige resultater. Investorerne havde ingen gode erfaringer med at blive stillet noget i udsigt. Det ville alligevel ikke blive indfriet. Dengang delte FLS skæbne med en lang række selskaber, som ikke er/var i stand til at levere et ordentlig stykke ”investeringsarbejde”. Det gjaldt dengang, men gælder desværre fortsat i meget høj grad for en række selskaber.

Mit postulat vil være at ”pænt mange” virksomheder ikke er tilstrækkelig dygtige til at forventningsstyre og regulært slet ikke gør sig fortjent til investorernes penge ud fra tesen: Stille noget i udsigt og indfri det. Det er måske ikke så mærkeligt at det forholder sig sådan. Men det er underligt, når det nu engang er fakta at manglende eller utilstrækkelig fokus på forventningsstyring er en helt essentiel faktor bag ved investeringsskuffelser.

...fortsættes

 

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk