Forandringsledelse: Crowdfunding i forstaden

Annette Franck
BLOGS Af

Hvad gør man, når man har ansvar for et årsbudget på 3 mia.kr., 5.000 medarbejdere og 55.000 forventningsfulde borgere som kunder, klienter og brugere. Og ved, at fremtiden ikke bare er en forlængelse af fortiden? Ja, ring til en ven! 

Det er præcist, hvad kommunalbestyrelsen i Rudersdal har besluttet at gøre. Spørgsmålet til 150 venner er: Hvad er det gode liv i fremtiden for borgere i vores kommune? 

Hvad sker der?

Risky business for en kommunalbestyrelse at stille det spørgsmål. Man ser listen for sig: Endeløse krav til offentlig service baseret på oprivende personlige historier om understimulerede vuggestuebørn, ventetider på ældretransport og dalende livskvalitet forårsaget af manglende vedligehold af blomsterkummer på torvet.

Men det skete ikke! Den slags sker nemlig ikke, når man stiller åbne spørgsmål, gør det i tide, og i øvrigt gør ansvaret for beslutninger helt klart. Så sker der noget helt andet.

Det var interessant!

Onsdag aften var vi 150 borgere samlet for at svare på spørgsmålet om det gode liv i vores kommune. Vi er alle kendt af kommunalbestyrelsen for at ’forstyrre dem konstruktivt’ med ideer, meninger og ambitioner på vegne af fællesskabet. ”Ildsjæle, der har vist interesse for det gode liv for jeres medborgere’, som borgmester Jens Ive begrundede invitationen. 

Jeg var nu ellers ved at vende i indgangen.  Mit navn stod på listen i seniorgruppen! Udfordrende for min selvopfattelse her i midten af 40’erne. Men så fik jeg øje på min søns ven Frederik. Det ændrede perspektivet, for han blev konfirmeret i søndags. 

Fandt vi så på noget genialt i Seniorgruppen, Frederik og jeg og de tyve andre? Eller deltagerne i de fire øvrige grupper, som var opdelt på livscyklus: Barn, Ung, Familie og Arbejde. Næ, det gjorde vi nok ikke ud fra en nøgtern betragtning. Men der skete noget andet og langt mere interessant. Vi nåede nemlig til enighed om præmisserne for udvikling og forandring. 

Crowd funding af beslutningen

Vi var enige. Uden diskussion. ’Crowd funding’ af en stor beslutning i forstaden: På tværs af emner, alder, interesser og politisk observans nåede 150 mennesker til enighed om de grundlæggende præmisser for forandring og udvikling af kommunen. På mødet tog vi nemlig en kæmpe kollektiv beslutning om, at det gode liv for borgeren ikke bare er det offentliges ansvar. Heller ikke selvom det er kommunalbestyrelsen, der spørger. 

Vi famlede rundt om grænserne for kommunens ansvar og det kollektive ansvar. Vi nåede ikke til skarpe konklusioner, og derfor kunne mødet virke lidt kedeligt, da vi skulle finde på konkrete løsninger. Det var heller ikke det vigtigste. Konkrete ideer og løsninger kan man altid finde i situationen. 

Den sværeste ledelsesudfordring

Næ, vigtigste er altid at nå til enighed om nødvendighed og præmisser for udvikling. Forandringsparathed, som vi kalder det med et klodset ord. Den allersværeste ledelsesopgave er at få en fornemmelse af den kollektive opfattelse og skabe enighed om rammen. Netop denne udfordring falder ufatteligt mange nødvendige og velforberedte forandringsprojekter på. 

Men det kræver mod og ydmyghed at invitere til ’crowd funding’ af beslutninger. Til gengæld kan man nå langt på få timer. 

Byrødderne i Rudersdal Kommune fik et solidt arbejdsgrundlag for at udvikle rammen for service og samarbejde. Og de får hjælp af 150 ’change agents’, der aktiverer vores lokale miljøer. For det var jo vores budskab, at vi skulle hjælpes om udvikling. Ikke bare en besked vi fik fra ledelsen. 

Profil

Annette Franck

Annette Franck

Ekspert i forandringskommunikation. Stifter af Corporate Voice
www.corporate-voice.dk

Annette Franck blogger om, hvordan vi samarbejder produktivt på vores arbejdspladser, når hverdagen konstant udfordres af komplekse forandringer. Resultater og trivsel hænger sammen, men rækkefølgen er afgørende: Når vi samarbejder om at skabe resultater, så trives vi.

Med 20 års erfaring i ledelse, forretningsudvikling og Human Ressource er Annette specialist i forandringskommunikation og forfatter til bogen "Modarbejder eller medarbejder - Forandringskommunikation skaber samarbejde". Hun rådgiver om udvikling og implementering af forandringer på arbejdspladser. Hendes baggrund er cand.phil. i voksenpædagogik, MBA og master i journalistik.

Få Annettes indlæg
som RSS-feed her