Dårlige danske BNP tal er gårsdagens nyheder for aktiemarkedet

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
28. feb 2013

Selv om dagens danske BNP tal ikke just er aktieinvestorernes livret, betyder det reelt ikke særlig meget for det danske aktiemarked. Dels er BNP tal bagudskuende, hvor aktiemarkederne kigger fremad. Dels er hovedparten af tallene indenlandsk orienterede, hvor eksportvirksomhedernes vilkår er globale. Endelig er de dårlige nyheder en ”kopi” af det vi allerede har set og fortsat ser i bankregnskaberne.

Dårlige danske BNP tal

Dagens danske BNP tal for sidste kvartal af 2012 var generelt ikke opløftende læsning. Med et fald på 0,9 %, lander hele 2012 på en negativ vækst på 0,6 %. Det er hverken prangende eller særlig opløftende.

BNP tal er gårsdagens nyheder for aktiemarkederne

Selv om det er makroøkonomiens vækst der langsigtet skaber mulighederne for vækst i omsætning og indtjening for virksomhederne er dagens tal reelt set ikke nogen nyhed for aktieinvestorerne. Også selv om det ville have været mere opløftende med positive nyheder. Det er der en række årsager til:

  • De børsnoterede virksomheder er i hovedreglen meget eksportorienterede og derfor er deres udvikling mere afhængig af de globale end af de danske konjunkturer.
  • BNP tal er i deres natur ”hårde fakta og bagudskuende tal”, hvorimod aktiemarkederne og investorerne kigger 6-9 måneder ud i horisonten for at spejde efter og forsøger at finde den næste trend.
  • Den svage danske vækst har kendetegnet den danske økonomi meget længe. Privatforbruget og huspriserne har været under pres meget længe. Bankerne har skulle og skal fortsat nedskrive ganske meget. Det er ikke nogen nyhed. Det er det som de svage BNP tal fortsat bekræfter.

Den svage indenlandske efterspørgsel er et vidnesbyrd på at de hjemmemarkedsorienterede erhverv generelt har det vanskeligt. Det er dog desværre heller ikke nogen nyhed. Samfundsøkonomien befinder sig i en svær situation. Lad os håbe at aktiemarkedetets bud på at tingene ser bedre ud om 6-9 måneder er rigtige.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk