Verdens største alkoholimportør går i krig med Vivino: "Vi er klar til at gå i retten"

396464_16_9_large_601.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. feb 2020 KL.14:30

Den danske vækstkomet Vivino er stødt ind i en udfordring på vejen mod sin ambition om at blive verdens største vinbutik.

For i Sverige er der nu lagt i ovnen til et retsopgør mod verdens største alkoholimportør og en mulig bøde i millionklassen til det danske selskab, der tilbyder at levere vin til svenskernes dør.

I vores naboland har Systembolaget nemlig monopol på at sælge alkohol, og ifølge det svenske medie Dagens Juridik kræver Systembolaget, at den svenske patent- og markedsdomstol udstikker en bøde til Vivino på to milioner svenske kroner og samtidig forbyder, at Vivino sælger vin og markedsføre sig i Sverige.

Dermed er der lagt op til endnu et opgør mellem en fremadstormende online platformsvirksomhed og eksisterende strukturer og lovgivning i et nordisk land.

Ikke helt ulig Ubers indtog i Danmark og AirBnBs strid i flere europæiske storbyer.

“Vivinos salg af alkoholiske drikke er i strid med alkoholloven og er ulovlig” fremgår det ifølge Dagens Juridik af retspapirerne. 

Vivino har frem til nu været relativ stille om sagen. I en meddelelse fra selskabet lyder det:   

“Der er ikke noget ved Vivinos forretning i Sverige, der er upassende,” skriver selskabet og fortsætter:

“Vivino følger loven og de regler, der hænger sammen med vores forretning alle de steder, hvor vi driver forretning, og vi er klar til at gå i retten, så der kan blive taget stilling til et hvert åbent spørgsmål i denne forbindelse.”

Ny strategi

Det er en kæp i hjulet for det, der de kommende år, er en helt central strategi for Vivino. Nemlig handel med vin og ambitionen om at blive størst på netop det område. 

De fleste kender muligvis Vivinos app som et sted, hvor man kan scanne vinetiketter og på den måde kan brugeren sammenligne vin og få anmeldelser. Det har siden etableringen for over ti år siden været en populær app for vininteresserede og den har i dag langt over 40 mio. registrerede brugere.

De senere år har Vivino koblet forretning på. Det vil sige, at brugerne i dag kan købe vinen direkte fra appen. Og det er helt centralt i det voksende selskabs forretningsmodel. Det er vejen til en indtjening for selskabet og dets stiftere Heini Zachariassen og Theis Søndergaard.

Derfor er det måske heller overraskende, at selskabet lægger op til at kæmpe i mod et hvert forsøg på bremse den udvikling. 

“Vivino føler sig overbevist i forhold til at anfægte retssagen og forbliver fokuseret på at levere et produkt til de svenske brugere som de elsker,” skriver selskabet.