Venner har vækst på 1000 pct på app-udvikling: Droppede idé om at lave it til køreskoler - og så gik det stærkt

391479_16_9_large_22.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
20. nov 2019 KL.17:39
De to venner Rasmus Styrk og Gert Lavsen startede oprindeligt app-udvikleren House of Code optændt af en idé om at lave software til køreskolebranchen. Appsene ville de bare lige arbejde med i starten for at få smør på brødet og råd til at arbejde med digitalisering af kørelærerne.

Men appsene fyldte hurtigt det hele. Køreskolerne var vist ikke så interesserede.

Og det er gået rigtig stærkt for Odense-virksomheden siden. På Edisonsvej, opkaldt efter glødepærens opfinder, har firmaet de seneste år designet og lavet apps til så forskellige virksomheder som Stofa med flere hundrede tusinder af tv-kunder som brugere og den globale robotvirksomhed Mir, hvis relativt få sælgere og forhandlere nu har et simpelt værktøj, som kan vise videoer af forskellige robotter i aktion.

App-arbejdet i House of Code sker ovenikøbet i en istandsat gammel fabriksbygning, hvor det hedengangne danske industri-ikon Thrige i sin tid – længe før den digitale tidsalder – producerede dynamoer og anden elektrisk teknik. Så i en historisk bygning med højt til oftet, fritlagte bjælker og grønne planter hist og her, har rammerne for storstilet virksomhedsdrift været i orden.

Faktisk er det gået så stærkt, at selskabet i år er den hurtigstvoksende af gazellevirksomhederne i Region Syddanmark.

I Børsens opgørelse over gazellerne står House of Code opført med en vækst på tæt ved 1000 pct. i de fire offentliggjorte årsrapporter.

LÆS OGSÅ: To timer om ugen dyrker medarbejderne sport eller motion i arbejdstiden

Konkurstruet kunde gav underskud

Men det er nok også gået for stærkt.

Adm. direktør Jonathan Bornemann, der kom til i 2015 for at lave strategi, styre virksomhedens drift og hurtigt blev medejer, slår fast, at fokus nu først og fremmest er på bundlinjen.

“Vi skal have sund vækst. Der er et enormt behov for apps, og interessen er stor. Så måske kommer vi til at vokse rigtig meget i de kommende år, men det er ikke afgørende, om vi omsætter for 15 mio. kr. eller 100 mio. kr. Det er vigtigere, om vi tjener penge, så vi kan drive virksomheden, som vi gerne vil,” siger direktøren i House of Code, der i år har fået Henrik Grove som HR- og driftschef og fjerde medejer.

Jonathan Bornemann fortæller, at salget fra godt 1 mio. kr. i selskabets første leveår i de følgende regnskaber gik til ca. 4 mio. kr., godt 8 mio. kr. og ca. 12 mio. kr. i 2017/18. Efter sorte tal på bundlinjen de første år, vendte bøtten i det senest offentliggjorte regnskab. Ikke mindst fordi en stor kunde var på vej i konkurs.

“Vi måtte afskrive et stort beløb for at undgå at tabe hele vores tilgodehavende ved en konkurs, og endte året med et underskud på 1 mio. kr. Derefter satte vi os ned og kiggede vores organisation, alle omkostninger, alt, igennem. Og vi kunne hurtigt spare en halv mio. kr. på årsbasis. Samtidig erkendte vi, at vi som konsulenter, der hjælper kunder med at løse opgaver, lever af at sælge timer. Og vi havde altså i huset for mange ressourcer, som vi ikke tjente penge på. Så vi måtte skære,” fastslår Jonathan Bornemann.

LÆS OGSÅ: Kun to af ejerne er it-nørder - to kommer fra detailhandel

Måske noget kan gøres smartere, bedre eller billigere

Han råder i dag alle iværksættere til at huske med mellemrum – også når det hele kører i gazellefart og alle har alt for travlt – lige at kigge tingene igennem. Måske kan noget gøres smartere, bedre eller billigere.

I 2018/19, der netop er afsluttet men først offentliggøres senere, steg toplinjen i konsulenthuset til godt 12 mio. kr. med et lille overskud. I det år, der løber nu, budgetteres med en omsætning på 15 mio. kr. og et lidt større overskud.

Over halvdelen af omsætningen hentes på nye projekter fra eksisterende eller gamle kunder, mens kun omkring 40 pct. kommer ind via serviceaftaler eller faste aftaler om salg af timer til kunder.

Omfanget af den del kan forudsiges og giver en stabil indtægt. Volumen på projektopgaverne svinger mere. Så det er kun et budget.

Aldrig før har de haft så stor en pipeline af projekter

“Vi har aldrig haft så stor en pipeline af potentielle projekter. Og stadig flere vil gerne bruge apps. Men det er som om det mange steder i dag tager længere tid at beslutte sig for et nyt projekt. Global økonomisk usikkerhed, brexit og andet gør åbenbart, at tingene lige skal overvejes en gang ekstra. Men markedet er der for os, så vi kommer til at vokse,” siger Jonathan Bornemann.

Han ser iøvrigt et stort fremtidigt marked i en ny app, som er lavet sammen med Varde Kommunes jobcenter. Den sikrer, at al kommunikation med de ledige nu kan ske efter de nye persondataregler i stedet for som hidtil på sms. Appen kan bruges i alle kommuner og på mange andre områder.