UBS: Tror ikke de store banker følger Jyske Banks negative linje

388181_16_9_large_347.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
22. sep 2019 KL.10:24

Kunder med store kontantbeløb stående på konti i de store danske banker kan være rolige, og skal ikke frygte, at de skal betale renter for at have pengene indskudt, mener den schweiziske storbank UBS, der ikke tror på, at banker som Danske Bank og Nordea vil følge Jyske Banks eksempel.

Jyske Bank annoncerede fredag, at fra 1. december vil alle kunder med et indestående på over 750.000 kr. blive opkrævet en negativ rente på 0,75 pct. på linje med Nationalbankens rentesats. Jyske Bank er derfor en af de første banker i Europa til at indføre negative rentesatser over for kunderne. 

Men det kan være med til at skade en banks omdømme blandt de velhavende kunder, når sådanne tiltag indføres, mener UBS, der derfor ikke tror, at de største banker herhjemme vil indføre negative rentesatser.

"Den økonomiske gevinst ved at introducere negative rentesatser på detailkunder med indskud over 750.000 kr. er sandsynligvis begrænset og påvirkningen af ens ry bør overvejes," skriver UBS-analytiker Johan Ekblom i en kommentar. 

Han peger på, at Danske Bank har oplyst, at det er under 10 pct. af bankens privatkunder, der har indskud af den størrelse.

"Vi tror, at det er usandsynligt, at de større banker vil følge med og lade Nationalsbankens negative rentesatser fuldt ud afspejle i egne rentesatser på kort sigt. Presset for at handle vil sandsynligvis øges jo længere tid rentesatserne bliver på det nuværende niveau, eller lavere," skriver Johan Ekblom.

Han mener, at de nordiske banker har været dygtige til at håndtere de seneste års miljø med negative rentesatser, både via effektiv drift og disciplin på priser, men analytikeren vurderer, at konkurrencepresset vil øges i den kommende tid. 

Danske Bank har tidligere meldt, at banken ingen planer har om at indføre negative rentesatser, mens Nordeas topchef fredag sagde, at banken følger situationen nøje:

"Det er en kompliceret situation. Man må kigge særskilt på hvert land og forstå forudsætningerne, renteniveauet og hvad ens konkurrenter gør, og derefter må man beslutte sig. Vi har aldrig været i den her situation før," sagde Frank Vang-Jensen, topchef i Nordea til Bloomberg News.