TV-By har altid været for stor til Ernst & Young

null

274251_16_9_large_991.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
10. jan 2014 KL.12:45
Plads til vækst og masser af nye ansatte. Det var de mål, der skulle opfyldes, da Ernst & Young (EY) i foråret 2008 satte underskriften på en 15-årig lejekontrakt af TV-Byen i Søborg gældende fra 2010.

Men ved indflytningen i 2010 var planerne om vækst og nye ansatte afløst af besparelser og fyringer.

Det betød, at EY-tower, som bygningen bliver kaldt, fra dag et var alt for stor for revisionshuset. Og da EY underskrev en 15-årig lejeaftale på det dyrest mulige tidspunkt - starten af 2008 - var de nye rammer nu et særdeles dyrt og ulige match.

Lejeaftalen betyder, at EY er forpligtiget til at betale minimum 30 mio. kr. om året til ejeren, PensionDanmark, de næste 12 år. Og det er selvom, at EY rykker sammen med KPMG i deres domicil ved Flintholm i København, når revisionshusenes sammenlægning bliver en realitet i løbet af 2014.

EY kontaktede ejendomsfirmaet DTZ Egeskov & Lindquist allerede, da EY holdt indflytterfest i 2010, og gav dem ansvaret for at udleje de overflødige kvadratmeter i den store bygning.

Få et overblik over revisorkrigen her

En tredjedel af EY-tower er allerede udlejet


I dag afslører skiltene i bygningens elevator, at en tredjedel af ejendommen er udlejet til fem-seks mindre virksomheder, der ikke har nogen tilknytning til EY.

”EY tegnende en lejekontrakt, der gav plads til meget stor vækst, og da den vækst udeblev, så er der nogle etager i ejendommen, som EY aldrig har taget i brug. Dem fandt vi lejere til allerede for to år siden,” siger Brian Lethow-Loof, partner og seniorrådgiver hos DTZ Egeskov & Lindquist.

Han skal rekruttere lejere til bygningen, og hans iagttagelser bliver bakket op af Robert Christensen, ledende partner i EY, der mener, at man handlede på det forkerte tidspunkt.

"Hvis vi havde lejet den her ejendom i dag, så havde prisen nok været en helt anden. Markedsniveauet for erhvervslejemål er et ganske andet i dag end i begyndelsen af 2008, og i det lys var det selvfølgelig ikke et hensigtsmæssigt tidspunkt, at vi lavede den lange lejeaftale. Så det er optimistisk at tro, vi kan få den samme indtægt fra eksisterende og kommende lejere, som vi har udgifter på bygningen,” siger Robert Christensen.

Mindre lejere skal fylde ejendommen op

Brian Lethow-Loof er sandsynligvis allerede i gang med at spørge i sit netværk, om der er nogle, som har lyst til at flytte ind i EY’s lokaler. Han vil dog ikke nævne nogen konkrete navne på virksomheder, der egner sig til at overtage lejemålet.

Desuden bliver nok ikke tale om én virksomhed, men flere mindre virksomheder, der skal overtage EY’s kvadratmeter.

”Jeg tror, at fremadrettet bliver det en kombination af nogle større og mindre lejere, som kommer til at fylde huset,” siger han.

Svær opgave at finde én lejer

Men den opgave bliver ikke såre simpel. Det vurderer Peter Lassen, COO og Partner hos erhvervsejendomsmæglerfirmaet Colliers International:

”Problemet er, at der er rigtig mange store lejemål rundt omkring, som står klar til udlejning, så konkurrencen er forøget, og det bliver ikke nemt at finde en enkelt til at overtage hele lejemålet. Den rigtige løsning er nok at opdele ejendommen og leje den ud etagevis,” siger Peter Lassen.

Huslejeforpligtigelser for 345 mio. kr.

I 2012-regnskabet fra PensionDanmark, der i 2011 købte ejendommen på Gyngemose Parkvej 50, fremgår det, at lejeindtægten på EY-tower er på minimum 30 mio. kr. om året.

Ganger man den husleje med de 12 år, som EY stadig er forpligtiget til at betale husleje, så runder beløbet 350 mio. kr..

”Det der formentlig sker, er at EY vil prøve at finde nogle fremlejere, som EY kautionerer for. Men det er stadig EYs forpligtigelse at dække lejeforpligtigelserne over for PensionDanmark,” siger Peter Lassen.

I EYs regnskab for 2013 står der, at EY har huslejeforpligtigelser for i alt 345 mio. kr. frem til 2024. En stor del af de forpligtigelser skal tilskrives ejendommen i Søborg. Forpligtigelserne kan dog skrumpe, hvis det lykkes EY at få udlejet dele af ejendommen, men priserne for erhvervsejendomme er nogle helt andre i dag, end de priser der herskede i starten af 2008.

Så der skal en sælger i Jordan Belfort klassen til, hvis de 24.000 kvm. skal udlejes til samme pris, som EY betaler for dem i dag.

"Det vil i det kommende år være EY's opgave enten selv at benytte lejemålet eller at få lokalerne lejet ud bedst muligt, således at den økonomiske belastning bliver så lille som mulig,” siger Robert Christensen, ledende partner i EY.