Turbulent online-vaskeri fra Løvens Hule bliver slugt af renseservice: "Vi kender virksomheden og de aktionærer, der står bag ved"

395875_16_9_large_876.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
12. feb 2020 KL.12:21

Vaskerierne Washa og Butlers har forenet sig og skaber ifølge dem selv Danmarks største renseri.

Konkret skal det forstås, at tidligere dobbelt konkursramte Washa nu er blevet et datterselskab til Butlers.

Sammenlægningen fandt sted i fredags og ændrer på begges forretningsmodel; Butlers får en digital platform fra Washa, mens Washa integrerer sin digitale platform med egne vaskerier gennem Butlers.

Begge services kommer til at fortsætte, som de plejer – indtil videre.

Bestyrelsesformand i Butlers Jørgen Skjødt fortæller, at de et stykke tid har drøftet, om det var en god idé at lægge de to virksomheder sammen. Så vidt han kan se, er der klare fordele ved sammenlægningen.

“Vi forbedrer logistikken, vi forbedrer produktionen, og vi får mulighed for at give kunderne langt flere services, end de har fået hidtil. Butlers har en meget bred servicevifte, men vi havde ikke den digitale. Washa er eksperter på det her og har gjort det godt i rigtig mange år.”

Bestyrelsesformanden fortæller desuden, at der lige nu ikke er planer om at ændre navnene på de to selskaber.

“Det logiske svar ville være, at man har ét brand, men man skal jo tænke sig rigtig godt om, når man arbejder med brands, så man ikke ødelægger noget, man har bygget op,” siger Jørgen Skjødt.

Online-vaskeri med konkurser i bagagen

Historien om Washa tog for alvor fart, da de tre venner, Karim Ben M’Barek, Max Stripp og Jannick Christensen, i 2015 var med i tv-programmet ’Løvens Hule' på DR, hvor de præsenterede deres koncept for interesserede investorer.

De mente at have fundet et nyt marked for vaske- og rensetøj, som privatkunder kunne få hentet beskidt og afleveret rent – det krævede kun en internetforbindelse.

Idéen kastede investeringer af sig fra både Just Eat-medstifter Jesper Buch, tidligere forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) samt Hummel-rigmanden Christian Stadil. Tilsammen smed de tre løver 1,5 mio. kr. i Washa.

På trods af den store tro på idéen, har de efterfølgende år langt fra været en dans på roser.

Efter uenigheder med anden tidligere investor, Berendsen Textil Service, valgte Washa at lukke det oprindelige selskab og starte et nyt ved navn Washa ApS. Da Washa brød samarbejdet, fik Berendsen ikke noget at vide, før en pressemeddelelse om lukningen allerede var sendt ud.

“Dog kunne vi konstatere, da vi mandag morgen mødte ind til vores lokaler (…) at disse henover weekenden var blevet tømt for Washas ejendele. Vi har heraf måttet udlede, at de ikke ønskede os som leverandører af deres vaskeservice længere. Desværre er dette tilsyneladende ophør sket uvarslet,” fortalte Berendsens økonomidirektør, Michael Dufke, til Børsen i 2018.

Fra Washa selv lød det dengang, at alle kreditorer var blevet informeret løbende.

Det nye Washa ApS lukkede dog senere ned, skiftede navn til Anpartsselskabet af 2. april 2019, og er p.t. under konkurs.

Det fik dog ikke stifterne til at give op. De stiftede i stedet selskabet Washa 3.0 ApS i april sidste år.

En byttehandel og nye ambitioner

De nu fusionerede vaskerier Washa og Butlers ligger 400 meter fra hinanden i Skovlunde. De har arbejdet sammen gennem det seneste halvandet år, hvor Butlers har været vaskeri for den vaskeservice, Washa tilbyder. Derfor kender de også indgående til Washas turbulente fortid, men tror alligevel på samarbejdet.

“Vi kender virksomheden og de aktionærer, der står bag ved. Dem har vi lavet en plan sammen med, og det har vi fuld tillid til, at vi kan realisere. Det vigtigste her er, at den forretningsmodel, som Washa har kørt hidtil, hvor man har skullet købe ydelsen hos andre – det er en svær forretningsmodel. Det, at man har integreret med produktionen, dét er ret afgørende,” fortæller Jørgen Skjødt, der nu er bestyrelsesformand for begge selskaber.

Der er blevet lavet lidt af en byttehandel i forbindelse med sammenlægningen.

“Vi har ikke direkte betalt for Washa, men vi har givet aktier i Butlers for at gennemføre sammenlægningen med Washa. De tidligere aktionærer i Washa har fået en ejerandel i Butlers på 17,5 pct. Man kan sige, vi har byttet,” siger Jørgen Skjødt.

Udover de 17,5 pct. rykker et af Washas bestyrelsesmedlemmer ind i Butlers’ bestyrelse. Det bliver Karl Peter Kjær Freiesleben, som skal varetage Washas interesser. Washas nuværende daglige ledelse vil desuden få del i aktiviteterne med Butlers, og de vil komme til at arbejde med produktion og marketing.

Jørgen Skjødt understreger i øvrigt, at Butlers’ placering, som Danmarks eneste renseri med Svanemærket, vil bevares, da produktionen vil forblive den samme.

“Washa er ind- og udlevering, det vil sige en it- og logistikvirksomhed. Vi har i forvejen en kæmpe produktion og er et af Danmarks største renserier.”

Washas sidste håb?

Efter Washas to konkurser på bare syv måneder i 2018 og 2019 er der langt til indfrielsen af de store ambitioner, de tre venner bag Washa havde fra start. Flere gange er der blevet slået stort ud med armene og fortalt om, hvordan udlandet skulle indtages.

For få måneder siden stoppede medstifter af Washa Karim Ben M'Barek som direktør for det nye Washa 3.0 ApS.

Til branchesitet TechSavvy fortalte han i slutningen af januar, at begge de to konkurser undervejs i Washas historie "ikke overraskende” skyldtes mangel på omsætning.

I stedet har den sidste af de oprindelige Washa-stiftere Max Stripp været adm. direktør frem til sammenlægningen med Butlers i fredags. Ifølge Jørgen Skjødt har det hele tiden været planen, at Max Stripp ikke skulle sidde i direktørstolen ret længe.

“Max har taget den her stafet i nogle måneder efter Karim i den her overgangsfase. Han har ikke været den markante direktør, som Karim har været det tidligere, men har i forlængelse af Karims fratræden, i tæt samarbejde med ejerkredsen, arbejdet på at optimere den daglige drift og opdatere virksomhedens strategi,” siger Jørgen Skjødt.

I stedet for Max Stripp er direktør i Butlers Invest ApS Martin Laybourn nu indtrådt som direktør i Washa 3.0 ApS, der således ikke længere har nogen af de oprindelige stiftere i direktionen.

Børsen ville gerne have talt med en repræsentant fra Washa om sammenlægningen og den turbulente fortid. Det har ikke været muligt. Jørgen Skjødt oplyser, at han udtaler sig på vegne af hele fusionen.