Thorborg-selskab går i seng med startup: Vil strømline virksomhedssalg

340849_16_9_large_944.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
01. mar 2017 KL. 8:04
Det skal være hurtigere, billigere og nemmere at sælge sin virksomhed, så man kan komme videre i programmet.

Det var den oprindelige tanke for virksomhedsbørsen Saxis, der er medstiftet af serieiværksætteren Martin Thorborg, og nu har selskabet indgået et giftermål med den unge jurastartup Legaldesk om at strømline salgsprocessen.

Og det er man i mål med, siger Charlie Rytter, der i dag ejer webbureauet Cyclop og Co. og som første kunde har prøvekørt det nye samarbejde, da hans holdingselskab skulle frasælge en konsulentvirksomhed til en ny ejer, der samtidig skulle indsættes som ny direktør i virksomheden.

"Jeg gik ind og oprettede en overdragelsesaftale og udfyldte vel 10-12 trin, hvor jeg meget pædagogisk og på en meget lidt jurist-agtig måde - hvilket vil sige på almindeligt dansk - blev guidet igennem," siger han og tilføjer:

"Det tog vel 10-15 minutter at komme igennem alle trinene. Det kan man dårligt nok klare en telefonsamtale med en advokat på."

10-15 minutters arbejde

Helt lavpraktisk er Saxis, der forbinder købere og sælgere af virksomheder, og Legaldesk, der automatiserer oprettelsen af juridiske dokumenter, gået sammen om at gøre det administrative og juridiske besvær mere simpelt og billigt.

De to virksomheder har derfor koblet systemerne sammen, så når køber og sælger er blevet enige, sendes sælgeren direkte ind i Legaldesks system, hvor de juridiske papirarbejde kan klares på 10-15 minutter.

Carls Rytter var dog selv en smule tøvende i starten, da han hørte om modellen, da han efter flere år i it-branchen har set flere smarte løsninger, som viste sig ikke at holde.

"Jeg er altid meget skeptisk, fordi jeg selv er i it-branchen, hvor alle kan det hele på den halve tid," siger han og tilføjer, at det gik enormt let, og at han "absolut" ville gøre det igen.

Undervejs i et halvt år

Ifølge Niels Olsson, der er adm. direktør i Saxis, har samarbejdet med Legaldesk været under opsejling i godt et halvt år.

"Så fik vi øje på muligheden for at der - især i de mindre virksomhedshandler - er en mening med at lave dokumenterne digitalt, så folk selv kan oprette det for 1500-2000 kr. i stedet for at betale advokaten 10.000 for det," siger han og påpeger, at det tit er de lidt mindre virksomhedshandler, der er overskuelige nok til at man kan bruge standarddokumenterne.

"Så lavede Legaldesk-holdet dokumentet, og vi fandt en case, hvor nogen skulle bruge en aftale, og så kørte vi den igennem. Det det fungerede helt fint, så nu lancerer vi det for alle," siger han.

Dokumenterne, der udfyldes, skal blot printes, underskrives af køber og sælger og så sendes til myndighederne, men det er ikke planen, at det skal vare ved, siger Niels Olsson.

Vi arbejder os hen imod at lave en onlineunderskrift, men det er ikke klart endnu. Vi har ikke lagt os fast på, hvem der skal levere det, men det bliver næste skridt i processen; at man kan lave det online og underskrive det, uden at man skal printe noget ud," lover han.

Finansieringsløsninger forude

Også på finansieringsfronten er Saxis ved at slå pjalterne sammen med en række spillere, der kan smidiggøre processen og i øvrigt bringe flere tilbud til bordet.

"Vi har også et samarbejde med Lendino, hvor man kan finansiere købet af en virksomhed gennem crowdfunding, og vi har noget undervejs med en startup, der hedder Ulend, hvor man kan tage lån og stille sikkerhed med sine kortbetalinger," siger han.

Det kommer til at fungere ved, at f.eks. webshops, der typisk har mange kortbetalinger og dermed et ret kontinuert cashflow, kan belåne den gennemsnitlige måneds transaktioner og derefter betale af på lånet med en procentsats af den forgangne måneds transaktioner.

"Så hvis det går bedre eller dårligere i en bestemt måned, betaler man tilsvarende mere eller mindre af på sit lån," forklarer han.

De store er velkomne

De små partnerskaber mellem startupvirksomhederne er en igangværende proces, og ifølge Niels Olsson er der også finansieringsplaner på vej i underskoven af teknologiske løsninger.

"Vi gør os meget i det her med at arbejde sammen med andre unge startups, som er friske på at prøve nye ting og nye modeller," siger han og understreger, at det faktisk ikke er fordi, man fra Saxis' side ikke vil samarbejde med de store i branchen.

"Det er dem, der ikke vil de her ting med os. De nye løsninger er de ikke interesseret i - så skal vi gøre det på deres modeller. Og vi vil netop gerne komme med nye processer, som kan gøre det hurtigere, nemmere, smartere og billigere," siger han.