Sydbank efter Apple-nedjustering: Flere virksomheder kan følge trop

396256_16_9_large_165.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
18. feb 2020 KL.15:12

Over de næste dage vil flere virksomheder med aktiviteter i Kina skrue ned for deres forventninger til den kommende tid.

Det vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, dagen efter Apples melding om, at deres hidtidige salgsmål for første kvartal på mellem 63 og 67 mia. amerikanske dollar ikke bliver indfriet efter coronavirussets påvirkning. 

"Der er rigtig mange virksomheder, der bruger Kina som deres fabrikshal og har aktiviteter i landet. I og med at kineserne har holdt sig stort set indendøre en lille måneds tid, så er der mange ting, der er spildt på gulvet," siger Jacob Pedersen.

Han fremhæver Pernod Ricard, som en af de virksomheder, der vil få svært ved at indhente det tabte. Torsdag i sidste uge sænkede den franske spiritusproducent sine forventninger til regnskabsåret.

"Når barerne og restaurationerne i Kina holder lukket, så er den omsætning, der ville have været, tabt. Den kommer ikke igen, når de genåbner. Det kommer mange virksomheder til at lide under. Det er der slet ingen tvivl om," siger han.

Det er især virksomheder indenfor serviceerhvervene, der arbejder med rejser, turisme og i restaurationsbranchen, som vil få svært ved at indhente det tabte, vurder Jacob Pedersen. 

Ifølge ham vil størstedelen af virksomhederne med aktiviteter i Riget i Midten blive påvirket af situationen. 

"Hvor meget de bliver påvirket afhænger af markedet, de befinder sig på. Hvis der er korte leveringstider og store ordre, så kan man godt risikere, at man render ind i bøder, fordi man ikke kan levere til tiden. Det kan også godt være, at du selv kan øge produktionen, men hvis din underleverandør ikke kan, så hjælper det jo ingenting," siger han. 

Vil ikke påvirke næste år

For mange af de påvirkede virksomheder vil første kvartal være et væksthul. Det hul vil blive fyldt igen henover andet og tredje kvartal, afhængig af hvornår situationen i Kina normaliseres, vurderer Jacob Pedersen. 

Derfor mener han også, at aktiemarkederne vil blive skånet for de største udsving, da investorerne har accepteret en mindre påvirkning på kort sigt. 

"Det er ikke noget, der kommer til at afspore verdensøkonomien og sender den ud i en recession, så for en lang række virksomheder vil det være muligt at indhente det tabte," siger han.

Jacob Pedersen mener ikke at selskabernes aktivitet i 2021 vil blive påvirket af det, der sker i 2020. Dermed mener han, at investorerne har nemmere ved at se igennem fingre med nedjusteringerne på kort sigt. 

"For mig er det mere en købsmulighed, når der er nogle kursfald på nogle spændende markeder, end det er en byge af nedjusteringer, der skal få en til at løbe skrigende væk," siger han.