Sure investorer sagsøger Novo Nordisk for kursmanipulation – kræver 11,8 mia. kr. i erstatning

386150_16_9_large_186.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
16. aug 2019 KL.16:17
En gruppe sure aktionærer herunder pensionskasser og formuforvaltere mener, at medicinalgiganten Novo Nordisk har manipuleret med aktiekursen og har derfor stævnet selskabet ved Retten i Glostrup med krav om en erstatning på 11,8 mia. kr.

"Til støtte for de nedlagte påstande gøres det overordnet gældende, at Novo (...) har afgivet og udbredt urigtige, ufyldestgørende og vildledende oplysninger, samt undladt at offentliggøre intern viden, og at dette udgør kursmanipulation (...)," skriver advokaterne for aktionærerne, Thomas Ryhl, og Christian Benedictsen-Nislev fra Njord Lawfirm i stævningen. 

Sagsøgerne mener simpelt fortalt, at Novo Nordisk har vildledt aktiemarkedet ved at fastholde for høje forventede langsigtede salgstal for insulinforretningen i USA.

Og at Novo Nordisk ikke har oplyst tilstrækkeligt til markedet om hvor store rabatter, selskabet tilbød de amerikanske indkøbere, de såkaldte Purchasing Benefit Managers, (PBM), for at inkludere Novo Nordisks produkter på listen over tilgængelig receptpligtig medicin.

Mere specifikt mener de utilfredse investorer, at Novo Nordisk sammen med konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi hævede listepriserne på insulinprodukter for at dække over de øgede omkostninger til rabatterne til indkøbere.

Men at medicinalfirmaerne godt vidste, at deres stigende listepriser ikke kunne fastholdes grundet stigende politisk og regulatorisk indblanding.

Og selv da Sanofi og Eli Lilly åbent fortalte om det stigende pres på priserne, fastholdt Novo Nordisk ifølge investorerne, at man langsigtet kunne opretholde priserne på grund af innovation og nye produkter såsom Tresiba.

Men da Novo Nordisk senere beskrev udfordringerne med prispresset på insulinmarkedet, faldt aktiekursen.

LÆS OGSÅ: Novo-direktør: Derfor kendte vi først ny virkelighed lang tid efter Sanofi

Det skete ved halvårspræsentationen i 2016, hvor den faldt 10 pct., og igen kvartalet efter, hvor der blev hakket 15 pct. af kursen. Samt ved offentliggørelse af årsrapporten for 2016, hvor kursen faldt 7,3 pct.

De sure aktionærer vil have erstattet de tab, de har haft på aktier købt og solgt fra februar 2015 og to år frem. I den periode steg aktiekursen fra 290 til 411 på det højeste, for siden at falde 44 pct. til 231 kr.

LÆS OGSÅ: Novo Nordisk handles over 1000 gange i minuttet efter voldsom nedjustering

Aktionærerne mener, de har købt aktier i Novo Nordisk “på et oppustet og forkert prissætningsgrundlag, idet sagsøgerne netop handlede Novo-aktierne på grundlag af ukorrekte og upålidelige markedsoplysninger fra Novos side," som de formulerer det i stævningen.

LÆS OGSÅ: Novo Nordisk halverer langsigtet vækstmål - går hårdt 2017 i møde

Børsen beskrev allerede i juni, at en gruppe internationale investorer var ved at varme op til et søgsmål mod Novo Nordisk. Dengang afviste Novo Nordisk, at der skulle være grundlag for en erstatningssag.

"Vi mener ikke, at der er grundlag for et sådant søgsmål mod Novo Nordisk. Vi er uenige i beskyldningerne, og skulle det komme til et søgsmål, vil vi i givet fald forsvare os i sagen," oplyste pressechef Mette Kruse Danielsen i en skriftlig kommentar.

Efter at have modtaget stævningen udsendte Novo Nordisk fredag en fondsbørsmeddelelse, hvor man gentog beskeden.

“Vi er uenige i påstandene i søgsmålet og vil forsvare os imod dem. Vi kommenterer ikke på igangværende retssager og har derfor ingen yderligere kommentarer,” oplyste kommunikationschef Katrine Sperling yderligere.

Sagen er en udløber af en tilsvarende sag i USA, hvor Novo Nordisk siden 2017 har været sagsøgt i et gruppesøgsmål. 

I den amerikanske sag er også den tidligere ledelse anført af tidligere adm. direktør Lars Rebien Sørensen og tidligere finansdirektør Jesper Brandgaard sagsøgt, hvilket de ikke er i den danske sag. Alle afviser at have handlet ansvarspådragende. 

Aktie: Novo Nordisk B