Store nedskrivninger giver BTX rød bundlinje på 120 mio. kr.: Nu trækker kapitalfond nr. to sig fra selskab på presset modetøjsmarked

383261_16_9_large_693.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
18. jun 2019 KL.19:50
Flere års fald i salg og resultat får nu ejeren af modetøjsvirksomheden BTX Group, den amerikanske kapitalfond Sun Capital, til i holdingselskabet at gennemføre så store nedskrivninger, at resultatet for 2018 ender på minus 120 mio. kr.

I det aktive selskab, BTX Group, med en omsætning, der nu er under 400 mio. kr., er der også for første gang underskud på driften.

Baggrunden er et udfordrende marked, hvor tøjbutikker i både Danmark og udlandet lukker i stort antal, og kunderne i stadig større omfang lægger deres penge hos netbutikkerne.

Så sent som sent mandag aften nedjusterede modekoncernen IC Group, der opererer på det samme pressede marked, sine forventninger til omsætning og indtjening – igen.

BTX-ejeren melder samtidig åbent ud i årsrapporterne, at der arbejdes ihærdigt med at få en ny ejer ind i modeselskabet, som før Sun Capital var ejet af kapitalfonden EQT, der heller ikke rigtig lykkedes med sine planer.

“Forhandlingerne med en ny ejer til BTX er i den sidste fase, og en aftale kan være nært forestående. Mere kan jeg ikke sige, men det er klart, at når vi nævner det i årsrapporten, så er det, fordi vi er sikre,” siger adm. direktør Jesper Roe.

Direktøren forklarer, at de store nedskrivninger kommer, efter at selskabet har kigget på de seneste års resultater. Så sent som i 2015 omsatte BTX for tæt på en halv mia. kr. og havde over 50 mio. kr. i driftsresultat. Lige siden er salget faldet. Det samme er indtjeningsmarginen (ebit), som i 2015 var på over 12 pct. og nu er minus 1,5 pct.

“Der er ingen “cash”-virkning i nedskrivningerne. Det er regnskabsposteringer. Vi rammes måske udadtil af, at vi på samme tid til årsrapporten skal teste værdien af goodwill, og så dét, at vi er i sidste fase med en ny ejer, som må formodes at ville sikre likviditet til den fremtidige drift. Det oplyser vi så,” siger Jesper Roe.

Risiko for brud på aftale med bankerne

BTX oplyser direkte i sin årsrapport, at der er risiko for, at selskabet i år kommer til at bryde aftaler – såkaldte covenants – med banken.

“Vi har svært ved at forudsige udviklingen i vores salg. Så måske kan vi i et kvartal ikke levere de nøgletal, der er aftalt med banken. Når modetøjsbutikkerne har det svært, har engrosselskaber som os det også. Men selv om vi ikke regner med, at markedet retter sig før næste år, så budgetterer vi med overskud på driften i år,” oplyser Jesper Roe.

Adm. direktør Thomas Klausen, Dansk Textil & Beklædning, har for kort tid siden sagt det samme i forlængelse af en række modetøjs-konkurser, senest CNS Group, der især blev ramt af, at en stor kunde måtte lukke. Hvis kunderne har det svært, kan det selvfølgelig mærkes bagud.

Også BTX har oplevet store kunder falde fra. I 2017 var det en væsentlig del af baggrunden for et voldsomt resultatfald fra 21 mio. kr. til 1 mio. kr. efter skat. Også i fjor faldt der kunder fra.

“Vi har også fået nye kunder ind. Men oftest, når en stor, veletableret kunde falder væk, skal vi jo starte forfra i det små med en ny,” sige Jesper Roe.

Et modebrand er lukket

Han har på det seneste lukket brandet Imitz ned, så der nu er Brandtex, Ciso, Signature og Jensen Women tilbage. Samtidig har BTX åbnet egen netbutik, Like Anna, for selv at få kontakt med web-kunder. BTX sælger i forvejen til onlinere som Zalando og Boozt.

BTX står selv for design af modetøj til modne kvinder, får det produceret eksternt og sælger hovedparten til kæder og butikker plus altså netbutikker. BTX driver selv 18 fysiske detailbutikker.

Sun Capital kom til som ejer af BTX i 2013. EQT, der nåede at være ejer i otte år, havde da solgt størstedelen af koncernen til DK Company.