Stor erhvervsmægler tjener ikke penge for andet år i træk - markedet for investeringsejendomme er næsten halveret

392758_16_9_large_810.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
12. dec 2019 KL.16:41

Den internationale ejendomsrådgiver CBRE's danske selskab er et levende eksempel på, at aktivitetsniveauet på det professionelle ejendomsmarked er midt i et dramatisk fald.

“Vi kan også godt mærke at transaktionsvolumen er faldet. Salg af erhvervsejendomme er også et stort segment for os. Vi går heller ikke ram forbi,” siger Per Alexandar Weinreich fra CBRE, og tilføjer:

“Det er selvfølgelig sjovere at være i et marked, der ligger på omkring 100 mia. kr. end et, der ligger på 50 mia. kr., men de 50 mia. kr. afspejler et mere gennemsnitligt transaktionsvolumen, historisk set.”

Omsatte for 90 mia i 2017

De nævnte tal er ikke helt præcise, men Weinreich refererer til handelsvolumen for 2017, der var på ca. 90 mia. kr. De 50 mia. kr. er det forventede salg i år efter CBRE's estimater.

CBRE har ikke klaret sig specielt godt i de seneste par år, hvor bruttoresultatet er dykket fra 73 mio. kr. i 2017 til 63 mio. kr. i 2016. I 2018 var der et årsresultat på -1,4 mio. kr. og ifølge Weinreich vil resultatet ligge i samme niveau i 2019.

Weinreich forklarer, at han ikke ønsker at kommentere det forventede årsresultat, men tilføjer alligevel, at der har været store it-investeringer som forklaring på, at der ikke tjenes penge for tiden.

Tidligere direktør væk

CBRE har været igennem et turbulent forløb, hvor den mangeårige adm. direktør Niels Cederholm sluttede med dags varsel 30. august.

Det opsigtsvækkende forløb blev dengang beskrevet som en frivillig fratrædelse af CBRE, og denne udlægning fastholdes af den nye direktør, der fortsat formelt er midlertidig ansat som leder af den danske forretning.

“Niels Cederholms fratræden var fuldstændig frivillig,” siger Per Alexandar Weinreich.

Colliers skruer ned 

Hos Colliers International forventes et lidt højere transaktionsvolumen end CBRE´s estimat. Her var oprindeligt en forventning for året på 60 mia. kr., men det er skruet en kende ned på det seneste – bl.a. på grund af usikkerheden om, hvad der sker med prissætningen af boligejendomme, der er omfattet af §5, stk. 2.

Året 2019 mister omkring 20 pct. af omsætningen i forhold til 2018, og ifølge Peter Winther, der er adm. direktør i Colliers, så er nedgangen især grundlagt i årets første halvdel, hvor der var masser af nervøsitet for bl.a. rentestigning, recession og handelskrig.

“Nu ser det ud til at markedet har genvundet momentum. Investorerne er der, og transaktionerne er fornuftige,” siger Peter Winther om det seneste halvår af 2019.

Han ser af samme årsager ret lyst på udviklingen i 2020, men siger dog om erhvervsmæglerbranchen som helhed:

“Vi oplever allesammen, at vi må arbejde hårdere for at tjene mindre.”