Statsligt samarbejde med Novo og Mærsk vil skabe tusindvis af nye job

330177_16_9_large_832.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
24. aug 2016 KL.12:53
Fremtidens vækstmotorer i dansk økonomi skal findes i underskoven af startups med et uforløst milliardpotentiale. Men det er nødvendigt med en kombination af erfaring og kloge penge for at få projekterne til at køre på skinner og lokke de bedste iværksættere til Danmark. 

Det er visionen i Scale-Up Denmark-programmet, der er et millionstort nationalt initiativ mellem regionerne, Erhvervsstyrelsen og flere af landets største virksomheder, heriblandt A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk Fonden.

Initiativet er dels finansieret af staten og dels af private aktører, og investeringsfonden Accelerace er blevet valgt til at drive fem af de ti accelarationsmiljøer i programmet. 

"Man kan godt sammenligne det med Danmarks succes ved OL. For hvis Team Danmark ikke var blevet oprettet i 1985, havde vi nok ikke høstet så mange medaljer. Hele idéen med Scale-Up Denmark er, at vi vil lave de samme forhold for iværksættere - så vi kan finde talenterne, udvikle og finansiere dem, så de kan klare sig godt," siger Peter Torstensen, adm. direktør i Accelerace. 

Nødvendigt med nytænkning 

Han forklarer, at tilknyttede virksomheder som Mærsk bl.a. skal fungere som de første kunder for deltagerne - og dermed give dem værdifuld feedback på produkterne - og at de samtidig får lov til at rekruttere blandt iværksætterne. 

Hos Mærsk ser man stort potentiale i Scale-Up Denmark og indrømmer, at det er nødvendigt med nytænkning for ikke at blive sejlet agterud og tabe terræn til nye spillere i et stadig mere konkurrencepræget marked. 

"Mærsk har brug for nye løsninger til at imødekomme vores eksisterende forretningsmæssige udfordringer, og samtidig skal vi vokse. Samarbejdet med Accelerace er en vigtig del af dette, hvor vi håber på at kunne spotte interessante startups, som kan løse vores udfordringer og udfordre vores måde at tænke på." 

"På den måde bliver vi klogere på, hvordan en accelerator kan bidrage til vores forretningsinteresser, mens vi samtidig får mulighed for at understøtte vækst og modning af nye virksomheder," siger Anneli Bartholdy, innovation portfolio manager i Maersk Maritime Technology, i en kommentar.  

En udfordring 

Og ambitionerne rækker som førnævnt ud over landets grænser. Det er således ikke kun nystartede danske virksomheder, der skal deltage i programmet. 

"Der er løbende optagelse blandt de danske ansøgere, men i forhold til udlandet tager vi dem ind én gang om året. Det er mest effektivt i forhold til marketingkampagner m.m.," siger Peter Torstensen. 

Men hvordan kan I håndplukke fremtidens guldæg?


"Det er jo den helt store udfordring. Og logikken siger, at vi vil starte med en større mængde, end dem der kommer til at klare det. Idéen er, at vi starter med 300 ansøgere, tager 30 virksomheder ind, og så er det i sidste ende måske en eller to af disse, der bliver succesfulde forretninger."

Acceleraces fem miljøer er målrettet virksomheder inden for ICT, velfærdsteknologi, clean tech, life science og bioteknologi samt fødevarer. 

Det kortsigtede mål med Scale-up Denmark er at skabe 1200 nye danske job i løbet af de næste tre år og en meromsætning på 2 mia. kr. hos de deltagende virksomheder.