Startup vil gøre for information, hvad Momondo gjorde for rejser

340377_16_9_large_464.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. feb 2017 KL.11:20
Det startede sidste år, hvor en lille dreng havnede på hospitalet. Han havde drukket forurenet vand. Nyheden havde været i de fleste medier på Færøerne, men moderen havde haft så travlt, at hun ikke havde fulgt med.

Det fik færøske Torben Voss Nielsen til at tænke. Der måtte være en lettere måde at få nødvendig information ud på, og i fredags lancerede han så sin løsning, appen Alarm.fo.

Med en baggrund i konsulentbranchen, hvor han blandt andet har arbejdet for IBM og Mærsk, har 46-årige Torben Voss Nielsen nu lagt lønmodtagerlivet på hylden og kastet al sin tid, penge og energi i projektet.

"Jeg er så langt væk fra min comfortzone, som jeg kan være," siger han.

Han balancerer både med virksomhedens økonomi, strategi og kommunikation.

Det økonomiske er dog ikke Torben Voss Nielsens spidskompetence. Prissætning og finansielle mål er derfor ikke noget, han sætter konkrete tal på endnu.

"Jeg er jo bare en klassisk nørd," siger han. Han står desuden bag it-virksomheden Combine-IT, hvor han tilbyder diverse it-løsninger. Torben Voss Nielsen har flere samarbejdspartnere i forbindelse med Alarm.fo, både hjemme på Færøerne og her i Danmark.

Alt information ét sted

Alarm.fo er en kompleks størrelse, og Torben Voss Nielsen mener da også, at en af hans største udfordringer er at forklare, hvad det overhovedet er, hans app kan.

Pointen er, at alt information skal samles ét sted. Om det er meddelelser om forurenet drikkevand, begivenheder, du kan være interesseret i eller helt klassisk kommunikation, så skal det hele være tilgængeligt med ét klik.

Brugeren kan selv vælge, hvor og hvornår informationen skal komme. Derudover er det hele tilkoblet et kort, så brugeren let og overskueligt kan få et overblik over begivenheder og nødsituationer i området.

"Folk bliver nødt til at forstå, hvor nemt det i virkeligheden kan være," siger Torben Voss Nielsen. Hans mission er at mindske hverdagens kompleksitet ved at samle alt ét sted. Han sammenligner løsningen med Momondo og Just-eat.

"Vi vil gøre for information, hvad Momondo har gjort for rejsemarkedet, og hvad Just-eat har gjort for madudbringning, " siger han.

Test på by

I disse dage er Torben Voss Nielsen i København, hvor han holder til i det Færøske hus, og holder møder med mulige samarbejdspartnere. Lige nu er den lille virksomheds fokus især på Færøerne og Danmark, men de håber, at deres løsning vil være skalerbar til resten af verden.

Alarm.fo kører for tiden i den lille færøske by Nólsoy, der ligger uden for Thorshavn. Her bor der små 300 mennesker, og byen fungerer som en form for ”legeplads, ” for appen, da Torben Voss Nielsen her kan få et overblik over, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.

"Vi bruger det som en test. Det er et meget lille sted, men dog et fungerende samfund. Derfra kan vi skalere det til andre byer og lande."

Nólsoy har også fungeret som inspiration for virksomhedens logo, der består af to fyrtårne. Udover at være et symbol på at videregive information er fyrtårnene også den lille bys varemærke.

Navnet Alarm.fo er dog stadig under revurdering. Fo står for Færøerne, og diskussionen har derfor gået på, om appen skal hedde Alarm.dk i Danmark, eller hvordan de skal gribe det an.

"Men vi vil gerne have et mere globalt og dækkende navn, " siger han.

Hønen eller ægget

Det er Torben Voss Nielsen håb, at store virksomheder vil bruge hans app. Det kan både være til at formidle oplysninger om aflyste tog, reklamere for specifikke events eller simpelthen bare at sprede et budskab.

Udfordringen er dog, at overbevise leverandørerne om, at Alarm.fo er værd at satse på.

"Det er klart, at virksomheder ikke vil betale for noget, når der ikke er nogen kunder," siger Torben Voss Nielsen. Og hvordan får man kunder, når der ikke er nogen service?

"Det er lidt ligesom med hønen og ægget. Hvad kommer først? Men det skal nok komme," siger han.

Og selvom der stadig er udfordringer, tvivler Torben Voss Nielsen ikke på projektet.

"Det vil ikke fejle. Vi vil være i historiebøgerne med en løsning," siger han.