Søstrene Grene rykker ind i Finland: Direktør har planer om at åbne 35 nye butikker i år

384817_16_9_large_682.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. jul 2019 KL.13:01
Den danske familievirksomhed Søstrene Grene, der har ekspanderet kraftigt de seneste år og åbnet en lang række nye butikker, rykker nu ind i Finland.

Kæden åbner til efteråret sin første butik i landet i et storcenter lidt uden for Helsinki, og dermed bliver Finland det 17. land, som Søstrene Grene har butikker i.

I forvejen har kæden bl.a. butikker i Frankrig, Japan, Island, Irland og Storbritannien.

"Vi har jo generelt haft gode erfaringer med Skandinavien gennem mange år, så Finland er sådan set det sidste land, som vi mangler. Vi har store forventninger til det, fordi det er et købestærkt marked og et land, som godt kan lide design," siger adm. direktør Mikkel Grene, der er anden generation i selskabet.

Han har planer om at rulle flere butikker ud i Finland og forventer, at kæden kan åbne butik nummer to i landet inden for de kommende to år.

"Det vil fungere bedst for os, hvis vi kan åbne en række butikker der. Når vi går ind i et land er det egentligt med en forventning om, at der kan være flere butikker, men vi har ikke sat et specifikt tal på, hvor mange det skal være. Vi vil gerne tage det én butik ad gangen," siger han.

Vil vokse i år

Søstrene Grene, der bl.a. sælger interiør, køkkengrej, møbler og hobbyartikler, har lige nu 240 butikker rundt om i verden. Kæden blev etableret i 1973 og er de seneste år vokset markant, ligesom kæden også har præsenteret flere rekordregnskaber.

I det seneste offentliggjorte regnskab for regnskabsåret 2017/18 landede Søstrene Grene et overskud på 78 mio. kr. og en omsætning på knap 900 mio. kr. Omsætningen var dermed vokset med næsten 50 pct. sammenlignet med året før.

En af de væsentligste årsager var, at kæden havde sat fart på ekspansionen, og Søstrene Grene har også planer om at vokse yderligere i løbet af 2019. Men det bliver i første omgang ikke i flere nye lande udover Finland.

"Vores butikker er allerede spredt godt ud, så nu handler det om at få fyldt noget mere på de steder, hvor der ikke er så mange butikker. Vi skal f.eks. åbne flere butikker i Tyskland og i Storbritannien," siger Mikkel Grene, der forventer, at Søstrene Grene alene i år vil åbne omkring 30-35 nye butikker rundt om i verden.

"Det er lidt svært at sige, men der kommer et eller andet sted mellem 30 og 35 nye butikker i år," siger han.

Detailmarkedet ændrer sig

Mens kæden de seneste år har ekspanderet kraftigt og samtidig forventer at udvide yderligere i år, er det dog ifølge Mikkel Grene svært at spå om, hvor meget Søstrene Grene vil vokse de kommende år.

Detailmarkedet har således ændret sig markant de seneste år, og særligt et stigende pres fra onlinehandlen og ændringer i kundernes adfærd gør det ifølge direktøren vanskeligt at planlægge butiksåbninger langt ude i fremtiden.

"Detailhandlen er jo i en transformation i øjeblikket, hvor f.eks. mange af de placeringer, som man tidligere var sikre på ville fungere, måske ikke længere er de steder, som nødvendigvis vil fungere i fremtiden, fordi der sker så meget," siger han.

Eksempelvis er de traditionelle detaillokationer som gågader og storcentre ikke længere nødvendigvis en garanti for en god placering.

"Der er ligesom et udskilningsløb i gang, hvor nogle byer bliver vindere og andre bliver tabere. Det er det samme i de store butikscentre, hvor man engang tænkte, at der skal man i hvert fald ligge. De er måske ikke så attraktive længere, fordi kunderne bare lige pludseligt har fået nogle andre præferencer. Så det er generelt blevet meget mere usikkert, hvor mange butikker, man kan have rundt omkring," siger han.

Derfor regner Søstrene Grene ifølge Mikkel Gerne med "at være lidt mere afventende de kommende år for at se, hvordan markedet udvikler sig."

"Så det er ikke sådan, at vi bare træder speederen i bund og åbner en masse butikker," siger han.

Den familieejede kæde ledes fra hovedkontoret i Aarhus. Butikkerne drives primært på joint venture- og franchisebasis.