Sådan reagerer finanshuse efter Novo Nordisks kapitalmarkedsdag: Overraskede og skuffede over vækstudsigt for USA

391587_16_9_large_635.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. nov 2019 KL. 8:29
Opdateret 10.28...

Novo Nordisks topchef Lars Fruergaard Jørgensen tog aktiemarkedet på sengen, da han onsdag morgen sløjfede de langsigtede finansielle mål og valgte nogle langsigtede ambitioner i lidt mere bløde formuleringer.

Et lidt mindre optimistisk syn på væksten i USA  samt udviklingen i salget af fedmeprodukter var sammen med de bløde ambitioner medvirkende til at sende Novo-aktien ned med 4 pct. i onsdagens aktiemarked. 

Her torsdag morgen er reaktionerne fra flere finanshuse tikket ind:

Schweiziske UBS:

"Novos kapitalmarkedsdag bød på flere overraskelser end vi havde ventet," skriver Michael Leuchten, medicinalanalytiker i UBS.

Han var klar over, at 2020 ville blive et investeringsår for Novo Nordisk med lanceringen af diabetespillen Rybelsus som den store drivkraft bag det. 

"Derfor er det antydede potentiale for et fald i marginen ikke så overraskende i det år, men vi havde ikke regnet med at ledelsen ville sløjfe de langsigtede mål. Selv om de nye strategiske ambitioner ved første blik ser mindre forpligtende ud, så er begrundelsen bag dem fornuftig," skriver Michael Leuchten. 

UBS venter, at analytikerne på tværs vil skære lidt i estimaterne for 2020, men det vil ikke ryste det langsigtede billede for Novo Nordisk, skriver analytikeren, der fastholder sit kursmål på 395 for Novo Nordisk.

Amerikanske Bernstein: 

"USA vil ikke vokse...huh???," skriver Wimal Kapadia fra finanshuset Bernstein, som klør sig i hovedbunden over at Novo Nordisk venter vækst på 0-2 pct. på sit største marked på kort sigt. 

"Vi undervurderer klart faldet i insulinsalget (vi indregner -15 pct. for Tresiba i 2020), og vi kæmper med pris/volumen forudsætningerne for GLP-1, (10 pct. prisfald for Ozempic i 2020 og ca. 2 mia. i Rybelsus-salg) " skriver analytikeren, der vurderer, at Novo Nordisk er meget konservativ i sine forudsigelser. 

Det kom også til udtryk inden for fedme, hvor Novo Nordisks præsenterede en ambition om at fordoble salget inden for fedme frem til 2025, hvilket er langt under forventningerne hos flere analytikere.

"Som optimist for fedme, så skræmte prognosen om at fordoble salget frem mod 2025 os. Vi har indregnet en tredobling i samme tidsperiode," skriver Bernstein-analytikeren, der peger på, at den gennemsnitlige forventning er at salget øges 2,5 gange, og analytikeren mener, at Novo Nordisk igen melder forsigtigt ud, hvilket historien har vist mange gange.

Han forstår den negative reaktion i aktiemarkedet, som han især tilskriver den lidt pauvre udsigt for væksten i USA, og tror det vil tage lidt tid for aktiemarkedet at fordøje netop vækstbilledet i USA.

Han er fortsat fortrøstningsfuld om udsigten for Novo Nordisk, og fastholder kursmålet på 400, og mener, at der er rigeligt med kurstriggere i første halvår af 2020, når støvet har lagt sigt. 

Amerikanske Citi:

Peter Verdult fra amerikanske Citi mener, at Novo Nordisk har taget en lidt mere forsigtig tilgang til at spå om fremtiden på langt sigt af flere årsager.

For det første på grund af usikkerheden om en amerikansk sundhedsreform på vej ind i et år, hvor amerikanerne skal stemme om præsidentposten i landet. For det andet er der usikkerhed om hastigheden og omkostningen ved lanceringen af diabetespillen Rybelsus, og hvor hurtigt Novo Nordisk får fuld adgang til markedet. Endelig er der Novo Nordisk sædvanlige ret konservative måde at levere prognoser.

"Selv om vi har et estimat for insulinsalget, der ligger under konsensus, så mener vi også, at prisudsigten i USA er lidt værre end frygtet. Uanset, så handler den negative aktiemarkedsreaktion om vækstudsigten for USA på 0-2 pct. frem til 2022 (5 pct. derefter), et mere konservativt syn på fedmesalget og signalet om øgede investeringer på kort sigt for at sikre Rybelsus adgang til markedet samt finansiere en voksende og lovende pipeline," skriver Peter Verdult, der vurderer, at analytikerne i gennemsnit vil sænke forventningen til nettoindtjeningen (EPS) for 2020 i Novo Nordisk med 3-4 pct.

Danske Nordea:

Michael Novod fra Nordea sænker sit kursmål for Novo Nordisk til 416 fra 432 efter kapitalmarkedsdagen i Novo Nordisk, efter at han har sænket sin forventning til Novo Nordisks driftsindtjening med 3 pct. for 2020, 7 pct. for 2021 og 11 pct. for 2023. 

"Vækstambitioner for USA på kort sigt skuffer," skriver Michael Novod.

Han forklarer, at udviklingen i insulinsalget i USA er den primære årsag til vækstudviklingen i USA. Nordea fastholder en købsanbefaling, da analytikeren venter en positiv udvikling i Novo Nordisks forretning med GLP-1 lægemidler. 


Tyske Deutsche Bank:

Richard Parkes, medicinalanalytiker i Deutsche Bank mener, at kapitalmarkedsdagen onsdag tegnede et optimistisk billede af Novo Nordisks vækstmuligheder, drevet på mellemlang sigt at den nye diabetespille Rybelsus samt på længere sigt Novo Nordisks ambitioner om at gå ind på nye sygdomsområder. 

"Men, selskabets mål understøtter vores holdning om at konsensus allerede afspejler et optimistiske scenarium, hvilket begrænser potentialet opad for aktien på kort sigt," skriver analytikeren, der fastholder en holdanbefaling med et kursmål på 360