Presset Lauritz.com-ejer erkender udfordringer: "Vi oplever massiv konkurrence"

355308_16_9_large_292.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
05. dec 2017 KL.15:35

Auktionshuset Lauritz.com kæmper med både top- og bundlinje. Bengt Sundstrøm, ejer og bestyrelsesformand i Lauritz.com, stiller ikke op til telefonisk interview, men han erkender i et skriftligt svar, at der er udfordringer for auktionshuset.

Fredag efter børsluk meddelte Lauritz.com, at topchef Erik Norberg fratrådte sin stilling efter to måneder på posten. I samme omgang fratrådte tre bestyrelsesmedlemmer deres poster grundet "ledelsesmæssige uenigheder."

I den forbindelse kom der fokus på, at auktionshuset per 31. december kommer i karambolage med sit obligationslån, hvor rammebetingelserne ændrer sig. Det betyder, at gælden maksimalt må være tre gange over indtjeningen, mod de fire, som den er nu. I seneste regnskab var gælden 3,12 gange over indtjeningen.

Bengt Sundstrøm fortæller i en kommentar, at den øgede konkurrence på markedet sætter sit præg på resultatet.

"I 2017 er vi blevet udfordret på vores auktionsomsætning og deraf også vores indtjening. Vi oplever massiv konkurrence fra nye dygtige aktører inden for kernekategorier kunst, design og antikviteter. Ikke desto mindre er Lauritz.com fortsat en meget stærk platform med ca. 3 millioner kunderegistreringer og ca. 160.000 online besøg om dagen fra 200 lande (målt over året)," skriver han i en mail til Børsen.

Underskud mere end fordoblet

Bengt Sundstrøm hæfter sig dog primært ved de positive aspekter.

"Som grundlægger og bestyrelsesformand for Lauritz.com kan jeg konstatere, at det, Lauritz.com har oplevet, er en regelmæssig vækst i både auktionsomsætning og indtjening gennem årene. I 2016 præsterede vi vores bedste ebitda resultat nogensinde (46+ mio. kr.) på en auktionsomsætning på over 1 mia. kr.," skriver han.

Et kig på regnskabet for tredje kvartal fra Lauritz.com afslørede tilbagegang på alle linjer. Omsætningen faldt fra 41 mio. kr. til 32 mio. kr. sammenlignet med samme kvartal sidste år. Underskuddet er også mere end fordoblet til 8,8 mio. kr.

Regnskabet viser også, at Lauritz.com hiver færre penge hjem på onlineauktioner. I tredje kvartal havde selskabet handlet varer for 170 mio. kr., hvilket var 10 pct. lavere end i samme periode sidste år.

Edelfelt maleri til 637.000 euro

Derudover fokuserer Bengt Sundstrøm på udenlandske markeder.

"Vi har i Q4 åbnet det finske marked med etableringen af vores første finske auktionshus (i Helsinki), hvilket bringer os op på 28 auktionshuse i 6 lande. I går slog vi rekord med det højeste online hammerslag nogensinde i Finland (Edelfelt maleri til 637.000 euro), i november leverede vi en overbevisende fine art auktion på moderne kunst i Stockholm," skriver han.

Og ejeren har stadig tiltro til virksomheden.

"Jeg kan konstatere, at vores strategiske diskussioner bringer mange lovende aspekter på bordet i forhold til at løfte Lauritz.com til næste niveau. Jeg tror derfor på, at vi gennem 2018 får vendt udviklingen, så vi genfinder Lauritz.coms identitet som en vækstvirksomhed," slutter Bengt Sundstrøm.