SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Virksomheder

Pensionskasser splittede efter dialogmøder med G4S

PKA har besluttet at sælge fra og ekskludere G4S, mens Pædagogernes Pensionskasse holder fast trods sag om brud på menneskerettigheder

Utilfredsheden med det dansk-britiske sikkerhedsfirma G4S breder sig blandt institutionelle danske investorer.

Efter at en af verdens største investorer, den stenrige statslige norske oliefond, i november sidste år besluttede at sælge alle dets aktier og smide selskabet på eksklusionslisten, har G4S været på dagsordenen på møder i etikkomitéerne i flere danske pensionskasser.

I midten af januar kunne Børsen berette, at MP Pension havde valgt at sælge dets G4S-aktier og ekskludere selskabet.

Og nu har endnu en dansk investor, PKA, valgt at følge trop.

Det sker, efter at pensionskassens samarbejdspartner Hermes EOS har haft yderligere drøftelser med G4S om selskabets udfordringer med at overholde menneskerettighederne i Mellemøsten.

"På baggrund af de oplysninger, vi har fra den norske oliefonds etiske råd, og den information, vi har fået fra vores egen samarbejdspartner Hermes EOS, har vi valgt at sætte G4S på vores negativliste og dermed ekskludere selskabet fra vores investeringer," oplyser PKA's pressechef Nicholas Rindahl i et mailsvar.

Det har ikke været muligt at få PKA til at uddybe begrundelsen.

Hos G4S ønsker man ikke at kommentere sagen.

"Vores holdning er fortsat, at vi ikke vil sige yderligere end det, vi sagde 27. november sidste år," oplyser selskabets pressechef Tim Malone i et mailsvar.

"Vi kommer ikke til at kommentere forhold vedrørende specifikke investorer i offentligheden," skriver han videre.

Problemerne for G4S handler blandt andet om selskabets behandling af migrantarbejdede i Qatar og Forenede Arabiske Emirater.

Den norske oliefond, kaldet Oliefonden, har brugt tre år på at undersøge G4S' ageren i de to mellemøstlige lande.

Oliefonden fandt i november 2019 frem til, at flere af migrantarbejdere hos G4S har måttet betale ansættelsesgebyr for at få job, og at de derfor måtte gældsætte sig. Flere af dem fik markant mindre i løn, end de var stillet i udsigt og fik frataget deres pas.

Afsløringen fik Oliefonden til at sælge fra og ekskludere, fordi den mener, der var en "uacceptabel risiko for, at selskabet bidrager til systematiske brud på menneskerettighederne," som det blev formuleret.

LÆS OGSÅ: G4S-chefer må forklare sig på investormøder

Pædagoger holder fast

Det er dog ikke alle danske pensionskasser, der mener, sagen skal have den konsekvens.

Pædagogernes Pension har G4S-aktier for 70,6 mio. kr. og er dermed den største institutionelle danske G4S-investor, og her har man tænkt sig at holde fast i aktieposten.

Ikke mindst efter at have været i direkte dialog med chefer hos G4S om forholdene.

"Da G4S har valgt at indgå i direkte dialog med os, udtrykker at de tager situationen alvorligt samt aktivt udviser intention til at løse problemerne, så er G4S fortsat ikke kandidat til eksklusion," skriver adm. direktør Sune Schackenfeldt i en mailkommentar.

joch@borsen.dk

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads