Peder Holk Nielsen stopper som topchef i Novozymes

389435_16_9_large_377.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
15. okt 2019 KL. 9:01
Opdateret kl. 09.24 - Bestyrelsen i Novozymes har aftalt med enzymkæmpens topchef gennem mere end seks år, Peder Holk Nielsen, at han træder tilbage som adm. direktør i begyndelsen af 2020. 

Det skriver Novozymes i en meddelelse. 

“Efter 35 år hos Novozymes, heraf de 25 som en del af ledelsesteamet, føler jeg, at jeg har givet selskabet, hvad jeg kan, og at det er et godt tidspunkt at give depechen videre. Jeg er meget glad for den stærke
position, Novozymes har i dag, vores globale tilstedeværelse for kunderne og vores teknologi. ‛Better business with biology’ og vores fantastiske ‛Zymers’ udgør en meget stærk kombination, som er med til at skabe en bedre verden og styrke vores forretning," udtaler Peder Holk Nielsen i en meddelelse. 

Derfor er tidspunktet rigtigt

Inden for kort tid forventer bestyrelsen at kunne offentliggøre navnet på Novozymes' nye topchef. Den nye adm. direktør vil være ekstern og uden for Novogruppen, lyder det i meddelelsen. Indtil den nye adm. direktør er på plads, vil Peder Holk Nielsen fortsætte som topchef. 

“Tiden er endnu ikke helt inde til at sige endeligt tak til Peder, men bestyrelsen ønsker at anerkende hans store indsats i opbygningen af Novozymes og hans medvirken til at gøre det til en stærk, lønsom og bæredygtig forretning. Selskabet står i en meget stærk position til at levere bæredygtige løsninger og til at skabe innovation og vækst," udtaler Jørgen Buhl Rasmussen, bestyrelsesformand i Novozymes. 


Ifølge Novozymes er tidspunktet det rigtige, fordi ledelsen er igang med at implementere de nødvendige ændringer i forbindelse med "Better business with biology"-strategien og fordi selskabet i de senere år har været udfordret. 

"Det er nødvendigt, at selskabet fremover leverer øget omsætningsvækst. Derfor er det nu det rigtige tidspunkt at få en ny administrerende direktør på plads," lyder det i meddelelsen. 

Tre nedjusteringer og en "undermineret troværdighed"

2019 har været et stormfuldt år for Novozymes, der i sidste uge måtte nedjustere for tredje gang i år. Her måtte enzymgiganten droppe sine forventninger om en omsætning, der vokser mellem 1 og 3 pct. i 2019 og forventer nu i stedet en udvikling i den organiske omsætning på mellem -2 og 0 pct. 

I kølvandet på nedjusteringen lød det fra den amerikanske storbank Citigroup, at ”troværdigheden vil blive undermineret, da Novozymes havde understreget, at selskabets forventninger var baseret på et mere konservativt syn på sine underliggende markeder”.

Det fik samtidig Nordnets investeringsøkonom Per Hansen til at spekulere i, om Peder Holk Nielsen snart ville være fortid i Novozymes.

"Topchef Peder Holk har skuffet mange gange. Han har ofret to finansdirektører i kølvandet på den skuffende udvikling. Mon ikke turen nu er kommet til at bestyrelsesformanden i det mindste skal overveje, om en ny træner vil være på sin plads?" skrev han i en kommentar torsdag.

Novozymes-aktien stiger over 3 pct. til kurs 308 umiddelbart efter nyheden. 

Siden Peder Holk Nielsen overtog som topchef i april 2013, er Novozymes-aktien steget mere end 50 pct. Det seneste år er aktien faldet 2,9 pct., mens den siden nytår er steget 6,6 pct.