Nykredit: Trods EU-regler bindes Sparinvest-sælgere i fem år

396057_16_9_large_823.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
14. feb 2020 KL. 6:04

Da Nykredit sidste år overtog 75 pct. af aktierne i Sparinvest, sikrede finanskoncernen sig samtidig, at en stor del af de sælgende pengeinstitutter bandt sig til Sparinvests ydelser i fem år. Kun hvis Sparinvest tilbyder et ringere produkt, må bankerne vælge en anden leverandør.

Det skriver Finans.

"En sådan binding er vanskelig at forsvare over for bankernes kunder og vidner om en tydelig interessekonflikt. Det er i praksis ikke til at definere, hvornår en investeringsforening er dårligere, for det er et vidt begreb," kritiserer Nikolaj Holdt Mikkelsen, uafhængig investeringsrådgiver og ekspert i investeringsforeninger, over for Finans.

Han peger på, at klausulen vidner om, at bankerne først varetager deres egne interesser i forhold til indtjeningen og ikke kundernes interesser. Til trods for, at nye EU-regler kræver, at rådgivningen skal være i investorernes interesse.

Også Carsten Engemann, som ejer Pengeministeriet, er kritisk:

"Det er et kæmpestort problem, at kunder ikke får oplyst, at de i realiteten er lukket ned i en kasse, der både kan være dyr og dårlig," siger han.

Hos Nykredit afviser Peter Kjærgaard fra Wealth Management kritikken og kalder klausulen for "helt almindelig". Han peger på, at Sparinvest er foretrukken partner på området, men at bankerne alle er "frit stillet til at anbefale og sælge andre udbyderes produkter, hvis det er bedre for kunderne."

Enkelte banker har dog undgået klausulen, heriblandt Arbejdernes Landsbank.


/ritzau/FINANS