Nye bagmænd afsløret: Ukendt amerikansk duo trak milliardbeløb ud af Skat

391646_16_9_large_876.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. nov 2019 KL.20:01
Fem finansfolk i USA og deres netværk var med til at trække 5,7 mia. kr. ud af Skat i den store sag om svindel med udbytteskat

En tidligere Goldman Sachs-direktør og en skatteadvokat fra New Yorks absolutte overklasse har spillet nøgleroller i den formodede svindel mod Skat for milliarder.

Det fremgår af en kortlægning af svindelsagen, som Børsen og DR Nyheder har lavet.

Kortlægningen viser for første gang, at amerikanerne Richard Markowitz og John van Merkensteijn spillede en central rolle i den påståede svindel.

De to finansfolk og personer i deres netværk er sagsøgt for at have trukket 2,8 mia. kr. ud af Skat sammen med den hovedmistænkte i sagen, Sanjay Shah.

Alene i denne uge har Skattestyrelsen stævnet de to New York-rigmænd i en del af udbyttesagen, der vedrører 14 pensionsplaner og et dertilhørende tab til statskassen på 820 mio. kr.

“Det er nøglepersoner, der står bag de 14 pensionsplaner, der nu er blevet stævnet. De samme nøglepersoner står også bag en række af de yderligere pensionsplaner – 43 stk. – som vi har stævnet tidligere i år,” siger fagdirektør i Skattestyrelsen, Særlig Kontrol, Steen Bechmann Jacobsen.

LÆS OGSÅ: Sagsøgt købte spontant lejlighed til 80 mio i 2014

Richard Markowitz og John van Merkensteijn har også tætte forbindelser til to andre bagmænd i sagen, Jerome Lhote og Matthew Stein, som TV2 og Politiken udpegede tidligere i år, og som har været involverede i udbetalingen af yderligere 2,9 mia. kr.

De fire styrede sammen det lille investeringsbankfirma Argre Management, der havde adresse tæt på Central Park i New York.

Ifølge den hovedmistænkte i sagen, Sanjay Shah, der tidligere har afvist at have handlet angribeligt, var Argre Management blandt hans kunder i Solo Capital allerede i 2010.

Altså før den formodede svindel mod Danmark blev indledt i 2012.

Her oprettede de som nogle af de første enkeltmandspensionsplaner, der blev brugt til at få udbetalt penge i refusion af udbytteskat i Danmark.

LÆS OGSÅ: Professor advarer mod at kritisere forlig med bagmænd i udbyttesag

Tavshed fra bagmænd


Hverken Richard Markowitz’ eller John van Merkensteijns advokater har reageret på Børsens anmodninger om en kommentar til deres rolle i svindelsagen.

Kortlægningen viser, at de to også har involveret deres familie i den formodede svindel.

For eksempel er deres hustruer også indehavere af pensionsplaner, der har krævet penge udbetalt fra det daværende Skat og derfor også er stævnet af Skattestyrelsen.

I en del af pensionsplanerne har de to deltaget via hemmelige partnerskabsaftaler.

“De stævnede spillede en hovedrolle i at sætte svindelnummeret op”, påpeger Skattestyrelsen i stævningen.

Shah fik milliarder

Børsen og DR’s gennemgang af materiale i sagen, herunder retsdokumenter, selskabsoplysninger og interne dokumenter fra banker og firmaer i sagen, viser, at også denne del af den formodede svindel er foregået gennem selskaber, som var kontrolleret af den Dubai-baserede britiske finansmand, Sanjay Shah.

Han tog også en betydelig del af gevinsten i samarbejdet med Argre Management.

Ifølge Børsen og DR’s oplysninger beholdt han op til 75 pct. af det beløb, som det lykkedes dem at hive ud af Skat.

Brød med Shah

Samarbejdet mellem Sanjay Shah og de fire topfolk i Argre Management fortsatte frem til 2014, hvor der skete et brud mellem de fire.

De besluttede at forfølge hver deres strategi i den formodede svindel mod Skat.

Jerome Lhote og Matthew Stein valgte desuden at bryde med Sanjay Shah og begyndte i stedet at trække milliarder ud af Skat sammen med en række tidligere ansatte fra Shah-firmaet Solo Capital.

Her købte de endda deres egen bank, North Channel Bank i Tyskland, som blev benyttet til formålet.

I alt blev der her trukket godt 2,7 mia. kr. ud af den danske statskasse via de forskellige konstruktioner.

Matthew Stein, Jerome Lhote og deres hidtil ukendte forretningspartner Luke McGee indgik tidligere i år forlig med Skattestyrelsen om at betale de penge tilbage, som de havde modtaget gennem Shah, de tidligere Shah-folk og North Channel Bank.

Tilsammen havde de tre mænd og deres 61 tilknyttede pensionskasser modtaget knap 1,6 mia. kr.

Resten af de 2,9 mia. kr., som de 61 pensionsplaner havde krævet udbetalt fra Skat, er ifølge Skattestyrelsen endt hos andre aktører, der var involveret i den formodede svindel mod Danmark.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Matthew Stein, Jerome Lhote og Luke McGees advokater.

Den nye ledelse i North Channel Bank har erkendt, at banken deltog i svindel rettet mod både Belgien og Danmark.

Fortsatte til det sidste

Mens Jerome Lhote og Matthew Stein altså valgte at gå uden om Sanjay Shah, valgte John van Merkenstejn, Richard Markowitz og deres netværk i stedet at udvide samarbejdet med ham og fik oprettet endnu flere pensionsplaner til formålet.

Det samarbejde fortsatte de indtil sommeren 2015, hvor Skat endelig smækkede kassen i for refusionerne, viser amerikanske retsdokumenter.

Hos Bagmandspolitiet ønsker man ikke at kommentere oplysningerne om de fem nøglepersoner med henvisning til, at der er tale om en igangværende efterforskning.