Ny Fona-ejer bliver sagsøgt for millioner af rekonstruktører

null

332364_16_9_large_364.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
29. sep 2016 KL.19:06
I midten af april købte Elkjøp Nordic, der ejer Elgiganten, ti tilbageværende Fona-butikker for at omdanne dem til Elgiganten-butikker, men nu bliver den nye ejer sagsøgt for 22 mio. kr. af rekonstruktørerne bag Fona-boet, der samtidig er blevet sagsøgt af Apple. 

Det skyldes, at Elkjøp Nordic, som før købet af Fona-butikkerne, allerede ejede 40 pct. af aktierne i Fona. Derfor fik Elkjøp Nordic penge af Fona i januar, kort før elektronikkæden gik i rekonstruktion i starten af den efterfølgende måned. De penge ønsker rekonstruktørerne nu tilbage, så Elkjøp Nordic bliver behandlet på lige fod med de andre kreditorer.

Hvis man som kreditor bliver betalt i perioden op til rekonstruktion, kan rekonstruktørerne nemlig gøre omstødelse gældende. 

"De var kreditor men de fik penge, som vi mener, at de fik for tidligt, og det var derfor ikke en ordinær betaling. Derfor vil vi have pengene tilbage, og så bliver de kreditor med de samme 22 mio. kr. Dermed stiger deres krav i boet, hvis vi vinder, hvilket vi regner med at gøre - ellers havde vi jo ikke stævnet dem," siger advokat Ole Borch, der er rekonstruktør i boet.

Må klare det i retten

Ole Borch mener ikke, at der er noget odiøst i, at boet nu sagsøger den nye ejer, som man lige har solgt den tilbageværende del af forretningen til.

"Det er to forskellige ting. Vi har hele tiden kendt til det pågældende krav. De ville gerne købe virksomheden. Vi kunne godt blive enige om at sælge til dem, men vi kunne ikke blive enige om omstødelsen. Så må vi jo klare det i retten," siger han. 

Apple sagsøger bo for 19 mio kr

Samtidig er boet også blevet sagsøgt for 19 mio. kr. af Apple, der kræver sikkerhed i de Apple-produkter, der stod tilbage på hylderne i Fona.

"Vi er blevet sagsøgt af Apple, som siger, de havde ejendomsforbehold i det varelager, som lå i butikkerne, da vi gik i rekonstruktion. Derfor vil de have det pågældende varelager til sikkerhed for et krav på 19 mio. kr.," siger Ole Borch og fortsætter:

"Tvisten går på, at vi mener ikke, at der er ejendomsforbehold efter dansk ret. Derfor drejer diskussionen sig nu om, der skal anvendes dansk eller irsk ret til afgøre det spørgsmål."

Krise siden februar

I starten af februar gik Fona i rekonstruktion. På det tidspunkt havde elektronikkæden 56 butikker. En måned senere skar kurator boet ned til 31 butikker, men Fona kunne stadig ikke finde en køber. 31. marts besluttede kurator derfor at skære forretningen ned til mindst otte butikker, for at se om der var interesse i markedet for at overtage dem.

Elkjøp Nordic købte i midten af april ti Fona-forretningerne. Det køb blev godkendt af Konkurrencemyndighederne i midten af juli. På et møde i slutningen af juli besluttede kreditorerne at tage imod det akkordforslag, som rekonstruktørerne fremlagde. Det indebærer, at kreditorerne kommer til at modtage en dividende i niveauet 20 - 30 pct. af deres tilgodehavender.

Usikkerheden bygger på, at retssagerne skal afsluttes. Hvis de falder optimalt ud til fordelt for kreditorerne kan dividenden overstige 30 pct. Ole Borch forventer, at der kan gå op til 18 måneder før retssagerne er afsluttet.