Novozymes´ vækstkrise fortsætter - men lyspunkt inden for vaskemidler

389861_16_9_large_728.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
23. okt 2019 KL. 8:30
(Opdateret kl. 09.32 med detaljer om seneste nedjustering og oplysning om at adm. direktør Peder Holk stopper.)

Området vaskemidler overrasker positivt i Novozymes´ netop offentliggjorte kvartalregnskab for tredje kvartal.

Med en vækst på 5 pct. stikker dette produktområde ud i forhold til den noget mere dystre helhed for den store danske enzymproducent.

“Novozymes har hele tiden ventet, at nye produktlanceringer inden for vaskemidler skulle kunne presse dette område op, og det er sket. Her leverer de på deres nye strategiplan," siger Michael Friis, der er aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

Det er imidlertid langt fra nok til at modvirke en række andre negative forhold, der skyldes markedsforholdene, forklarer Michael Friis.

Nedjustering og chefskifte

Den udfordrende udvikling i Novozymes ses bl.a. af den seneste nedjustering, hvor den organiske salgsvækst ventes at lande på -2-0 pct. og væksten i årets resultat på -5-0 pct. Koncernen vil dog fortsat tjene pænt med en overskudsgrad på 27-28 pct. Niveauet er bare lavere end, hvad man tidligere har ventet i ledelsen.

Det er desuden fornyligt meldt ud, at den hidtidige topchef Peder Holk Nielsen stopper i Novozymes, og at hans afløser vil blive rekrutteret eksternt. Ifølge Novozymesbestyrelsen er rekrutteringsprocessen langt fremme og identiteten af den kommende adm. direktør bliver inden længe offentliggjort..

Hårdt ramt i USA

Novozymes har været ramt hårdt af vigende efterspørgsel på det amerikanske marked på grund af oversvømmelser i Midtvesten, der har en negativ effekt på Novozymes' produkter, der bruges til methanolproduktion.

Også markedet for stivelse er presset, og det har ført til ikke mindre end tre nedjusteringer i indeværende regnskabsår, hvor den seneste, der blot er et par uger gammel, sender både omsætningsvækst og resultatvækst i minus.

Det er hård kost for det vækstorienterede selskab, og storbanken Citi Group skrev i et notat om den tredje nedjustering:

"Troværdigheden vil blive undermineret, da Novozymes havde understreget, at selskabets forventninger var baseret på et mere konservativt syn på sine underliggende markeder."

Omsværmet aktie

Novozymes-aktien har tidligere været omsværmet på grund af selskabets evne til at genere stor vækst og høje overskudsgrader.

I de seneste år er den stigende tendens stoppet, og aktien har nærmest beskrevet en lineær udvikling i fem år - dog med store udsving i intervallet kurs 220-360.

I det seneste år har der været en let faldende tendens, der utvivlsomt hænger sammen med regnskabsårets tre nedjusteringer.

Investorerne er så småt ved at være immune over for dårlige nyheder fra Novozymes, og den seneste nedjustering har ikke haft den store indflydelse på kursudviklingen. Tirsdag lukkede aktien i kurs 290.

Men blandt analytikerne er der et negativt syn på perspektiverne i aktien. Fem banker anbefaler at købe aktien, seks anbefaler at beholde den, mens 13 banker har en salgsanbefaling på Novozymes-aktien.