Novozymes skuffer på alle nøgletal og skruer ned for vækstforventninger

380300_16_9_large_402.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
24. apr 2019 KL. 8:33
Novozymes har i  det netop offentliggjorte regnskab for første kvartal nedjusteret salgsforventningerne til 3-5 pct. Niveauet lå tidligere i intervallet 3-6 pct.

Den organiske vækst i kvartalet på -4 pct. ligger markant under forventningerne hos analytikerkorpset, der havde forventet -1 pct.

Også omsætningen skuffer med et salg på 3,5 mia. kr. mod en forventning på 3,6 mia. kr. hos analytikerne.

Novozymes skuffer så at sige hele vejen rundt med et ebitresultat for kvartalet på 895 mio. kr. mod analytikerkorpsets forventninger, der ligger på godt 1 mia. kr.

Problemer i USA


“Første kvartals nedgang i salget er ingen overraskelse - vi kommunikerede det allerede i januar. Området for bioætanol i USA gik også ned, men mere end forventet. Oversvømmelserne i Midtvesten var hårdt for vores kunder. Da problemerne er fortsat i april, vil det være svært at nå vores oprindelige forventninger, og vi har derfor justeret vores forventninger for året til 3-5 pct.," siger adm. direktør Peder Holk Nielsen i en selskabsmeddelelse.

Med en nedpræcisering og nedgang i salget på -4 pct. er regnskabet ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen "rigtigt svagt."

“Det ser ud til at blive svært at vende rundt og få vækst igen. Det indikerer forventningerne fra Novozymes, og diskussionen i dag vil være om man bliver nødt til at tage bunden af Novozymes forventninger længere ned. Dette regnskab øger risikoen for en nedjustering," siger han, og tilføjer:

“Det kommer sandsynligvis til at gøre ondt på aktien i dag. Signalerne er forkerte i dette regnskab, og derfor tror jeg, at aktien skal ned med 5-7 pct. i dag."

Væksten er problemet

Novozymes´store udfordring er et vækstpotentiale, der ikke er blevet udfordret i de seneste år. Det har smittet af på aktiekursen, der helt overordnet har stået temmelig stille igennem de seneste fem år, hvor der kun har været en stigning på 32 pct.

Meget af stigningen er kommet inden for de seneste tre måneder, hvor der trods svære odds har været en fremgang på 18 pct.

Forklaringen er en kombination af generel fremgang på aktiemarkederne og investorernes forholdsvis negative forventninger til fremtiden i forbindelse med årsregnskabet i januar.

Blandt analytikerne er der stor uenighed om, hvor aktien skal hen. Gruppen kan opdeles i tre næsten lige store grupper: 33 pct. anbefaler at købe aktien. 29 pct. har en holdanbefaling, mens 38 pct., mener at aktionærerne står sig bedst ved at skille sig af med deres aktier i Novozymes.