Novochef: Vi har over halvdelen af de ti mest lovende fedmemidler

346149_16_9_large_368.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
01. jun 2017 KL.17:29
Novo Nordisk har for alvor fået fat i fedmemarkedet, hvor lægemidlet Saxenda lægger i top, målt på værdien af salget. Markedet for fedmemidler er dog relativt ungt, og der skal arbejdes hårdt for at udvide markedet, da flere lande endnu ikke opfatter fedme som en kronisk sygdom.

Hos Novo Nordisks er man klar til at gå i front og kæmpe for udvidelsen af fedmemarkedet, og forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen er sikker på, at selskabet har den bedste hånd i det spil.

"Tager du de ti mest lovende fedmeprojekter, så er det mit postulat, at seks til otte af dem findes i vores udviklingspipeline," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Tidligt stadie

Han mener, at fedmemarkedet i øjeblikket befinder sig på samme udviklingsstadie som diabetesmarkedet var på for 20 år siden, lige før de moderne insuliner gjorde sit indtog. Dengang var ganske få af de store medicinalkoncerner involveret i diabetesmarkedet, men i dag flokkes de om at komme til i dette vækstmarked.

I fedmemarkedet har der over de seneste tyve år været en del fiaskoer med lægemidler, der måtte trækkes fra markedet igen, da de skadede mere end de gjorde gavn. Nu er markedet åbnet igen, efter at USA i 2013 anerkendte fedme som en kronisk sygdom.

"Det er Novo Nordisk, der skal gå i front, for at gøre det klart over for samfundet, at det er en kronisk sygdom, der i stort omfang er genetisk bestemt," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Der er i dag omtrent 600 millioner svært overvægtige på verdensplan og tallet er stigende. Novo Nordisk har derfor kun skrabet i overfladen af det potentielle marked.

Over 20 millioner i målgruppen

Alene i USA findes der over 20 millioner mennesker i Novo Nordisks målgruppe, som mere snævert betegnes som mennesker med en BMI over 35 og en følgesygdom, så som prediabetes, højt blodtryk eller højt kolesterol.

"De lever lige så kort som diabetikere. De får kappet syv år af den forventede levetid, så det er et alvorligt problem, og der skal vi gøre det klart, at vi kan gøre noget ved det," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Med Saxenda nåede salget 0,5 mia. kr. i første kvartal af 2017, og det stiger støt og roligt. Novo Nordisk tidligere topchef Lars Rebien Sørensen var i 2013 ude at sige, at fedmeforretningen på sigt kunne blive lige så stor som diabetesforretningen.

I årene efter har selskabet dog lagt låg på prognosesnakken, da det er en vanskelig manøvre at skubbe gang i det marked, som stadig er på et tidligt udviklingsstadie.

Taber over 25 pct

I løbet af sommeren 2017 offentliggør selskabet resultater fra et forsøg med lægemidlet Semaglutide i fedme, og forhåbningerne til dette middel er store, da det på sigt både kan gives som indsprøjtning og tablet, og i forsøg har vist større vægttab end Saxenda.

"På en god dag nærmer vi os noget der minder om en fedmeoperation," sagde topchef Lars Fruergaard Jørgensen i sidste måned.

Ifølge Novo Nordisk ligger det gennemsnitlige vægttab ved en fedmeoperation på 25-35 pct., hvor de nuværende fedmelægemidler indtil videre kun giver vægttab på 5-10 pct.

"Jeg tør godt spå, at fedmemarkedet bliver stort. Svær overvægt er et kæmpe problem, og vi kan ikke fikse det alene med adfærdsændringer," siger Mads Krogsgaard Thomsen, der håber at sende Semaglutide på markedet i fedme inden 2023.

Fedtlever er næste opgave

Ud over fedme har Novo Nordisk også kastet sig over at udvikle Semaglutide til fedtleversygdommen NASH, hvor der endnu ikke er et lægemiddel på markedet, men det er spået, at markedet kan nå 170 mia. kr. i 2026 i de nyeste prognoser.

Novo Nordisk er i gang, men i øjeblikket er det en forhindring, at diagnosen skal stilles via en leverbiopsi, ellers vil myndighederne ikke godtage de kliniske forsøg, selv om der allerede findes skannere, der kan stille en ret præcis diagnose.

"Får vi overvundet den hurdle og får andre eller os vist myndighederne, at en leverbiopsi ikke er bedre end en MR-skanning, så bliver diagnostikken nemmere, og jeg tror, at hvis vi kommer på markedet med Semaglutide i NASH, så vil den typiske diagnose blive stillet uden biopsi," siger Mads Krogsgaard Thomsen.