Novo Nordisks topchef: Jesper Brandgaard vil ikke have et nyt job

370600_16_9_large_137.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
15. okt 2018 KL.14:48

Opdateret 13.47...

Novo Nordisk skal i foråret 2019 sige farvel til Jesper Brandgaard, der i det seneste år har været chef for selsklabets biopharm-division efter i en årrække, siden udskillesen af Novozymes i 2000, at have været koncernfinansdirektør i selskabet.

Jesper Brandgaard har været med til at bane vejen for både topchef Lars Fruergaard Jørgensen og den nuværende koncernfinansdirektør Karsten Munk Knudsen.

"Ser man rundt i Novo Nordisk, så er Jesper nok den der har udviklet mest talent," siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Han kalder skiftet udramatisk, og fortæller, at Jesper Brandgaard hele tiden har ønsket at forberede sin exit, og at den snart tidligere koncerndirektør ikke har et nyt job i sigte. 

"Jesper ønsker at forfølge en bestyrelseskarriere, så jeg tror ikke, at det er hans forventning at tage et nyt job," siger Lars Fruergaard.

Jesper Brandgaard er i dag bestyrelsesformand for Simcorp og med i bestyrelsen for Chr. Hansen, så han vil formentlig tilføje nogle poster til det, når kalenderen åbner sig i foråret 2019.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Jesper Brandgaard, da man i Novo Nordisk henviser til, at det udelukkende bliver topchefen, der udtaler sig om ledelsesskiftet i Biopharm-forretningen. 

Hele tiden planen

Lars Fruergaard Jørgensen forklarer, at han og Jesper Brandgaard siden det blev kendt, at han blev den nye adm. direktør i selskabet, har haft en dialog om Jesper Brandgaards fremtid. 

"Jesper har givet udtryk for, at han gerne vil fratræde parallelt med, at vi fik styr på succesionen for ham," siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Første skridt var udnævnelsen af Karsten Munk Knudsen som koncernfinansdirektør, siden kom der ny juridisk direktør i Tomas Haagen, der afløste Ole Ramsby, og nu kommer Ludovic Helfgott og tager sig af Biopharm-divisionen.

"Det har hele tiden været planen, at Jesper skulle etablere Biopharm som et selvstændigt område, få lavet en strategi og en forretningsplan samt den interne governance omkring det. Det er nu på plads, så nu er et godt tidspunkt at lave skiftet på," siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Han kalder skiftet "lige efter bogen" og udramatisk, netop fordi, at Jesper Brandgaard bliver til foråret 2019, og selv har været med til planlægningen. 

Problemfyldt division

Biopharm, der udgør godt en sjettedel af Novo Nordisks salg, har været en væsentlig bidragsyder til selskabets vækst, men i de seneste år har selskabet tabt eksklusiviteten på vagifem til behandling af kvinder i overgangsalderen, og et rivaliserende produkt fra Roche, vil i de kommende år tage store lunser af milliardsalget af blødermidlet Novoseven.

Hvad bliver Ludovic Helfgotts opgave, når han kommer?

"Problemstillingen i biopharm er velkendt og der er ikke noget nyt i den. Jesper har stået i spidsen for at udvikle en strategi og forretningsplan for området, og den skal Ludovic køre videre med," siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Den strategi går ud på, at selskabet skal have mere salg ud af eksisterende produkter på markeder, hvor selskabet ikke har gjort så meget væsen af sig tidligere, ligesom der kigges på opkøbsmuligheder, der kan give nyt salg og en tilbagevenden til vækst. 

"Vi kan se, at på en mellemlang sigt kommer vi tilbage til vækst, baseret på det vi har, eksempelvis vores langtidsvirkende væksthormon, men vi vil gerne fremskynde det tidspunkt. Den plan overtager Ludovic," siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Liste med opkøbsmål

Novo Nordisk kan speede væksten op med opkøb, og forsøgte sig tidligere i år med et bud på belgiske Ablynx, som dog endte i hænderne på rivalen Sanofi fra Frankrig, men topchefen har ikke mistet appetitten af den grund. 

"Vi har defineret en liste af mulige virksomheder og projekter som passer ind i Novo Nordisk på sygdomsområder, hvor det er hæmatologer eller endokrinologer, der er et univers vi besøger i dag og har relation til, hvor der kan være produktmuligheder, hvor vi kan udnytte vores infrastruktur til at tilføre så meget værdi, at det kan betale sådan et køb, på en måde, så det både skaber værdi for os som køber og for sælger," siger Lars Fruergaard Jørgensen.

"Typisk har det en værdiansættelse på et lavt encifret milliardollarbeløb," siger han.

Hvad nu hvis der kommer en større opkøbsmulighed forbi?

"
Det vi kigger på nu, er i det værdiinterval. Vi er ikke aktiv på noget der er større," siger Novo-topchefen, der ifølge nyhedsbureauet Reuters vurderer, at det ikke er usandsynligt, at et opkøb kan lande i år. 

Novo Nordisk gentager dermed, at det kan håndtere opkøb op mod 5 mia. dollar (32 mia. kr.), og seriøst kigger på det.