Novo Nordisk halverer langsigtet vækstmål - går hårdt 2017 i møde

333915_16_9_large_420.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
28. okt 2016 KL.14:53
Opdateret 7.53 Novo Nordisk halverer sit langsigtede mål for driftsoverskuddet. Det melder medicinalgiganten ud i forbindelse med regnskabet for årets første 9 måneder.

Tidligere har Novo Nordisk haft et mål om en vækst i driftsoverskuddet på 10 pct., men det er nu ændret til 5 pct.

”Vi har revurderet vores langsigtede mål for væksten i resultat af primær drift og vores forsknings- og udviklingsstrategi i lyset af den udfordrende markedssituation i USA. Vi er derfor i gang med at reducere vores globale omkostningsbase, og må desværre sige farvel til nogle af vores dygtige medarbejdere," siger Lars Rebien Sørensen, adm. direktør i Novo Nordisk.

Det er den svære markedssituation i USA, som i løbet af 2016 har vist sig "signifikant mere udfordrende med en negativ indvirkning på den fremtidige prisfastsættelse for Novo Nordisks produkter", skriver selskabet.

Lav vækst i 2017

Og derfor melder Novo Nordisk også kun om en lav encifret vækst i salget og en flad til lav
encifret vækst i resultatet af den primære drift i 2017.

Derudover sænker Novo Nordisk sin forventning til driftsindtjeningen i 2016 en spids til 5-7 pct. fra tidligere 5-8 pct.

Væksten skal fremadrettet trækkes af koncernens nøgleprodukter til behandling af diabetes.

"Fremadrettet er vi overbevist om, at vores stærke produktportefølje med innovative produkter som Tresiba, Victoza og semaglutid vil sætte os i stand til at opfylde vores reviderede vækstmål," siger Lars Rebien Sørensen.

Bedre end ventet tredje kvartal

Rækken af nedjusteringer kommer efter et tredje kvartal, hvor Novo Nordisk lander meget tæt på analytikernes forventninger, og faktisk også lidt bedre.

Driftsresultatet landede på 12,4 mia. kr. mod ventet 12,2 mia. kr. blandt analytikerne. 

Resultatet for tredje kvartal landede på 9803 mio. kr. mod ventet 9513 mio. kr. og et resultat på 8383 mio. kr. i tredje kvartal sidste år.

Omsætningen landede lige under forventningerne på 27,5 mia. kr. mod ventet 27,8 mia. kr.

Kæmpe aktiedyk siden august

Siden Novo Nordisks halvårsregnskab landede i starten af august, er aktien faldet omkring  24 pct. Koncernen ændrede dengang sin prognose for prisudviklingen i USA fra en flad udvikling til en nedadgående kurve med 2-6 pct.

Og analytikernes kursmål er siden raslet ned. Torsdag op til regnskabet skar Goldman Sachs som den seneste i rækken 100 kr. af sit kursmål, så det nu er på 350 kr.

Torsdag op til regnskabet steg aktien 1,5 pct. til kurs 279.