Norsk forening giver trecifret millionbeløb til udvikling af coronavaccine

396077_16_9_large_610.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
14. feb 2020 KL.13:56

Norske Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), har indgået aftaler med fire udviklere af vacciner mod coronavirus. 

Der er tale om partnerskaber med amerikanske Inovio Pharmaceuticals, Moderna Therapeutics, tyske Curevac og The University of Queensland, Australien.

Foreningen, hvis fokus er at udrydde epidemier gennem vacciner, har sendt 19,3 mio. dollar, eller hvad der svarer til lidt mere end 133 mio. kr., efter de fire vaccineproducenter. 

The University of Queensland var igang med at udvikle en vaccine mod coronavirusset, inden det brød ud i kinesiske Wuhan mellem 12. og 31. december 2019. Derfor håber de også at have en vaccine klar, førend de 18 måneder WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus forventer.

"Der er ingen garanti for, at vores vaccine vil have succes, men det er muligt, at vi kan have en vaccine, der kan masseproduceres, klar på omkring 12 måneder," siger Tom Matthews, kommunikationschef for The University of Queensland.

Også Curevac var i gang med fremstillingen af en vaccine, inden CEPI satte en pose penge på selskabets forskningsbord. Curevac genbruger teknologi fra tidligere udviklede vacciner som grundlag for coronavaccinen. 

Den tyske biofarmavirksomheds forventninger til at have en vaccine klar til test lægger sig opad de fire måneder, som WHO's chefforsker Soumya Swaminathan forventer.

"Hvis udviklingen er succesfuld, forventer vi at have en kandidat klar inden sommer. Udsigterne til at få godkendt vaccinen til produktion i stort omfang afhænger af tilsynsmyndighederne. Vi er i tæt kontakt med de tyske myndigheder, og alle parter er interesserede i en hurtig proces," siger Lidia Oostvogels, der er chef for infektionssygdomme i Curevac og ansvarlig for virksomhedens vacciner.

Bjørg Dystvold Nilsson, kommunikatonschef for CEPI i de nordiske lande, fortæller, at de fire udviklere i aftalen skal leve op til tre deadlines. Der må ikke gå mere end 16 uger, før vaccinekandidaten er klar til første kliniske test. Derefter har de maksimalt seks uger til at justere vaccinen for mulige fejl, og til sidst skal de på mindre end otte uger kunne skalere op til en produktion på 100.000 vaccinedoser.

Det giver producenterne 30 uger til at udbrede vaccinen til markedet, men Bjørg Dystvold Nilsson håber på en hurtigere løsning.

"Vi skal være forsigtige med at skabe urealistiske forventninger, men hvis alt går godt, håber vi at teste de første vacciner til sommer. Det er meget ambitiøst og er betydeligt hurtigere, end man har kunnet klare tidligere," siger han.

Vaccine til tiden?

Hvis det lykkes at have en vaccine klar til test inden sommer, vil det sætte en ny verdensrekord. 

Den nuværende rekord blev sat, da forskere på ni måneder stod klar med en vaccine mod ebolavirusset, der mellem 2014 og 2016 krævede 11325 ofre. 

Redningen kom dog for sent. Anders Fomsgaard, overlæge på Statens Serum Institut, fortæller, at da vaccinen mod ebola stod klar, var epidemien allerede ved at dø ud. Han vurderer, at en lignende situation kan udspille sig i Kina.

"Det ene scenarie er, at den bliver inddæmmet på et år. Så står man jo om halvandet år med en vaccine til en sygdom, der er væk. Det andet scenarie er, at Kina alligevel ikke lykkes med at inddæmme virusset, og den spreder sig til andre lande. Så får vi en pandemi og får i den grad brug for en vaccine," siger han og henviser til, at sars-udbruddet i 2002 forsvandt inden for et år.

CEPI blev lanceret i Davos i 2017 af den norske og indiske regering, Bill og Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust og Verdens Økonomiske Forum med det erklærede mål at forebygge fremtidige epidemier på internationalt plan.