Nordjyde opfinder superrobotten Ragner - nu henter han tocifret millionbeløb

342267_16_9_large_382.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
24. mar 2017 KL. 7:52
Robotten Ragnar kan lave 22.000 stykker sushi på en time. Det er 367 stykker i minuttet.

Ragner kan også sortere affald, pakke fødevarer og håndtere en lang række andre industrielle opgaver en smule hurtigere end den gængse medarbejder. Og det er ikke den eneste fordel.

"Vi behøver ikke tegne sociale forsikringer for robotter. Dem kan du godt sparke i røven og putte ind i et rum, hvor der er koldt,  hvor der er frost, og hvor der larmer," siger Preben Hjørnet, der er stifter af den nordjyske virksomhed Blue Workforce A/S, der står bag robotten Ragnar.

Nu har en kinesisk investor skudt et tocifret millionbeløb efter Blue Workforce og er i den forbindelse også blevet en vigtig samarbejdspartner for den danske robotvirksomhed.

Ragner kan lidt af hvert


I stedet for at lave en standardrobot, hvor kunden kun skal bruge en brøkdel af egenskaberne, specialiserer Blue Workforce sig i robotter, der er skræddersyede til den enkelte virksomheds behov.

"Vi kan skabe, levere og producere individualiserede robotter, ligesom du kan sidde og designe dit eget køkken på en hjemmeside," siger Preben Hjørnet.

Og det er ikke småting, Ragnar - som er opkaldt efter den første, danske vikingekonge - kan assistere med.

"Vi kan håndtere oste,  sushi og frisk dej med borgmestercreme," siger han og fortæller, at Ragner er designet til at kunne stå side om side med mennesker.

Mange af de funktioner, Ragner kan håndtere, er job, som Preben Hjørnet ikke mener, at mennesker skal sættes til.  

"Når du ser de mennesker, der har de job, vi tager, og ser de vilkår, hvorunder de jobs eksisterer, så er der ikke nogen der vil synes, at det er værdigt," siger han.

Han fremhæver eksempelvis processer inden for affaldssortering som et job, Ragnar vil kunne udføre, og som slet ikke foregår i stort nok et omfang.

Ragnar slår sig også på at være en relativt billig medhjælper til en pris på 40.000 euro per robot. Og den lave pris har været målet fra start. 

"Problemet med feel good teknologi er, at hvis du ikke kan tjene penge på det, så sker der ikke noget. Vi har sænket prisen, vægten og kompleksiteten," siger Preben Hjørnet. 

Kinesiske millioner

Civilingeniør Preben Hjørnet har været i robotbranchen i 25 år, og derigennem har han opbygget et netværk, som han også har trukket på i forbindelse med at finde fodfæste i Asien. Han har lagt vægt på, at samarbejdspartnere skal dele hans vision.

"Vi havde en fælles filosofi om, hvor robotindustrien kunne forandre," siger han om sin nye kinesiske samarbejdspartner og investor, der desuden er en god indgangsvinkel til et marked, der kan være lidt svært at kringle.

"Det er svært at komme ordentligt ind på det asiatiske marked, men det er meget lukrativt for os," siger han.

For at dække det asiatiske marked har virksomheden etableret en partnervirksomhed med hovedkvarter i Hong Kong.

Hai Chang, der er bestyrelsesmedlem i den asiatiske afdeling, mener også, at Blue Workforce har gode muligheder på markedet.

"Ragnar platformen fra Blue Workforce er perfekt afstemt til at imødegå det stigende behov for pakkeløsninger i Kina og overalt i Asien og Stillehavsområdet," lyder det fra Hai Chang.

Vækst i vente

Udover Asien er USA også en vigtig prioritet for Blue Workforce. Og udviklingen går lidt hurtigere end først planlagt.

"Grunden til, at vi har speedet lidt op i USA er, at der er kommet en ny præsident, der ikke synes, at det er så godt med frihandel," siger Preben Hjørnet, der forventer, at virksomheden er monteret i USA inden for de næste fire måneder.

Med den nye investering håber og tror Preben Hjørnet, at det kommer til at gå hurtigt for robotvirksomheden, der udover at satse globalt også kommer til at styrke aktiviteten i København, Odense og Aalborg.

"Vi har en stor ambition om at blive verdens største eksportør af arbejdskraft. Vores konkurrenceevne er så stærk, at vi giver og selv fem år til at opnå det," siger Preben Hjørnet.