Nedriver risikerer fængsel for prisdeling: "Det var i panik, frustration og stres"

373511_16_9_large_531.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
06. dec 2018 KL.13:38

Den største af en række sager om et påstået kartel blandt en gruppe nedrivningsfirmaer blev torsdag skudt i gang ved Retten i Hillerød.

Her er en far og hans datter, der er beskyttet af navneforbud, tiltalt for 24 gange at have udvekslet prisoplysninger med en konkurrent - til brug for tilbudsgivning på nedrivningsopgaver for 24,7 mio. kr.

De to nægter sig skyldige, men i retten erkendte den 49-årige datter de faktiske forhold, hvor der blev delt prisoplysninger med primært Søndergaard Nedrivning.

Hun forklarede i retten, at det typisk var, når der var for travlt i butikken, til at hun selv kunne nå at udregne et tilbud til hovedentreprenøren, at hun følte sig nødsaget til at låne en pris af en konkurrent.

”Det opstod som oftest, fordi vi nogle gange fik åbnet opgaverne for sent, så jeg ikke kunne nå selv at beregne en pris. Kunderne bliver eddike sure, og man risikerer at blive udelukket fra næste udbudsrunde, hvis man ikke når af afgive sit tilbud inden fristen,” lød hendes forklaring.

”Det var i panik, frustration og stres,” sagde hun.

Bagmandspolitiet har tiltalt syv nedrivningsfirmaer og 13 af deres nøglemedarbejdere for at have delt prisoplysninger på knap 80 entrepriser i Storkøbenhavn til en samlet entreprisesum på et trecifret millionbeløb.

Ulovligt at dele prisoplysninger

Ifølge Bagmandspolitiet er det ulovligt at dele prisoplysninger med en konkurrent, før man afgiver et tilbud, da den slags koordinering kan sætte konkurrencen ud af kraft.

Men det er de tiltalte i denne del af sagskomplekset ikke enige i.

”Det var ikke for at vinde noget eller for at få noget ud af det eller for at aftale noget, og jeg kan simpelthen ikke se, at der er noget forkert i det,” sagde hun.

Ifølge den tiltalte kunne hun ved at låne en pris af en konkurrent nå at afgive et bud på en opgave, som hun var blevet inviteret til at byde på, men som hun slet ikke var interesseret i at vinde. Derfor var det også nødvendigt at afgive et dyrere tilbyd end den pris, hun havde fået tilsendt af en konkurrent.

Hun afviste, at det var noget, der var aftalt hverken direkte eller stiltiende med konkurrenten.

Sagen mod nedriverne bygger for størstedelens vedkommende på det materiale, politiet og konkurrencemyndighederne har beslaglagt under en række ransagninger i 2015. Men siden da har Mads Søndergaard fra Søndergaard Nedrivning valgt at lægge kortene på bordet og samarbejde med myndighederne om opklaringen af sagen.

Han er til gengæld blevet lovet strafbortfald, hvis hans medvirken fortsætter under de mange straffesager, hvor han er indkaldt som vidne, og sagerne ender med domme til de tiltalte.

Indtil videre har kun en enkelt sag været for retten. I den blev en 76-årig nedriver dømt for et enkelt forhold af lånepriser på en enkelt entreprise, men dommeren fandt ikke, at sagen var alvorlig nok til at tage muligheden for fængselsstraf i anvendelse, så han blev idømt en bøde på 100.000 kr.

Den afgørelse har Bagmandspolitiet anket til Landsretten.

Af anklageskriftet mod de to tiltalte familiemedlemmer på anklagebænken i Hillerød fremgår det, at de to er tiltalt for at have udvekslet prisoplysninger på nedrivningsopgaver for bygherrer, som blandt andre Frederiksberg Kommune, Bygningsstyrelsen og DSB. De konkrete opgaver omfattede blandt andet nedrivning hos Idé Møbler, Pfizer, ATP, Statens Museum for Kunst, Eremitageslottet og DSB’s stationer i Holte, Emdrup og Nordhavn.

Konkret delte de to ifølge politiet prisoplysningerne, så de kunne byde ind på nedrivningsopgaver hos en række hovedentreprenører, herunder Botica, Dahl, Elindco Byggefirma, Enemærke & Petersen, NCC, Hoffmann, Jakon, Jönsson, Skou Gruppen og Skana Entreprise.

Langt størstedelen af nedrivningsopgaverne, som de to tiltalte bød på, var opgaver under 1 mio. kr. stykket. Men i fem af de 24 tilbud var der tale om entrepriser på mere end 1 mio. kr. stykket.

Den største af sagerne handler om en nedrivningsopgave for hovedentreprenøren Hoffmann på 8,2 mio. kr.