Medie: Magtspil om Mærsk-rival sender aktiekursen på himmelflugt

386378_16_9_large_390.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. aug 2019 KL.13:23

En af Mærsks nærmeste kolleger og konkurrenter, tyske Hapag-Lloyd, har siden nytår oplevet en opsigtsvækkende stigning på 130 pct. i sin aktiekurs.

Og det er ifølge shippingmediet Alphaliner ikke kun, fordi verdens femtestørste rederi under den tidligere Damco-direktør Rolf Habben Jansen klarer sig rigtig pænt og flere gange har overrasket analytikerne med positive nettoresultater fire kvartaler i træk i en ellers udfordret branche.

Ifølge Alphaliner er der voksende spekulationer om, at aktiekursens himmelflugt – fra en kurs på 20 euro ved børsintroduktionen i 2015 til en aktiepris på nu godt 50 euro – skyldes en kamp om magten mellem to storaktionærgrupper.
De er henholdsvis Klaus Michael Kühne, grand old mand i dynastiet bag logistikgiganten Kühne & Nagel, og ejerfamilien Luksic bag det chilenske rederi CSAV, der i 2014 fusionerede sine containeraktiviteter med Hapag- Lloyd.

Begge parter har over de seneste 18 måneder ifølge Alphaliner hævet deres ejerandel i det tyske storrederi. Selskabet Kühne Maritime mest – fra 20,5 til 26,2 pct. – og CSAV-familien fra 25,5 til 27,5 pct.

Alphaliners nyhedsbrev noterer også, at Hapag-Lloyd som følge af den store opkøbsinteresse er blevet ekskluderet fra det tyske index for small cap-aktier, kaldet SDAX.

Her er det et krav, at mindst 10 pct. af selskabets aktier er i "free float" eller fri handel. Men det er for Hapag-Lloyds vedkommende droppet ned til blot 7,7 pct. i takt med den store opkøbsinteresse.

Hapag-Lloyd har nu en markedsværdi på godt 9 mia. euro. Det svarer til 1,44 gange den bogførte værdi. Den gennemsnitlige aktieværdi for 12 børsnoterede rederier er ifølge Alphaliner blot 1,01 gange bogført værdi, hvilket indikerer, at aktionærinteressen for Hapag-Lloyd er lidt ud over det sædvanlige