Markedet for kontorejendomme vil rykke i år

386791_16_9_large_819.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
28. aug 2019 KL.12:12
Hos Cushman & Wakefield Red er man ikke i tvivl:

“Vi tror, det er på kontorsegmentet, der vil komme nogle store transaktioner,” siger partner Lior Koren. Og han vurderer, at især de udenlandske investorer vil til fadet, når det gælder investering i danske ejendomme.

Red gør sin analyse, Investment Update Q2, tilgængelig på sin hjemmeside. En analyse, som nok viser tilbagegang for alle segmenter i årets første halvår – men samtidig også tegn på en lidt større optimisme blandt de professionelle ejendomsinvestorer.

“De udenlandske investorer har haft ret stor fokus på boligsegmentet, men de er ikke uinteresserede i kontor. Sagen er nok bare, at de rigtige produkter ikke har været der. Vi kan se, at nogle af de investorer, der længe har kredset omkring Danmark, de har faktisk fundet nogle af de produkter nu – og har købt dem,” siger Koren og nævner den tyske fond Beka som et eksempel.

“De har i mange år har været interesseret i Danmark. De købte så en kontorejendom ude ved Klintholm Station. Og når de har lavet deres første investering i Danmark, så er det allerede meget nemmere for dem at lave den næste. Så kender de markedet,” forklarer Lior Koren.

Udlændinge på pause

Når det gælder detailhandel, ser det nærmest ud til, at de udenlandske ejendomsinvestorer er flygtet fra segmentet.

“Der er i hvert fald ingen, der har købt i andet kvartal,” lyder det tørt konstaterende fra Koren.

Hans bud på en forklaring er, at en del udenlandske investorer med appetit på detail allerede har købt flere dyre ejendomme i specielt København.

“Så de udenlandske investorer er ikke flygtet. Nogle af dem er i gang med at ombygge, udvikle og udleje nogle af deres ejendomme. Det gælder bl.a. Hines, som ikke har købt noget i kvartalet – men er i gang med at udvikle tre store ejendomme i Købmagergade (i København, red.) Der er et par ret store investorer, som har købt meget i det sidste par år, og noget af det skal lige fordøjes,” siger Lior Koren og lufter en anden pointe.

“Mange vil lige se tiden an – hvad sker der helt generelt med butiksmarkedet? Nogle er f.eks. lidt bange for internethandel. Men der er også nogle, der ser på, at internethandlende er begyndt at åbne fysiske butikker,” siger Koren og nævner Boozt, der har en fysisk butik i København.

“Men jeg vil i hvert fald ikke erklære fysiske butikker fuldstændigt døde,” siger han.

Her er beliggenhed alt

Handelen med ejendomme til industri og logistik faldt også i andet kvartal. Til gengæld dominerer udenlandske investorer mere end tidligere.

“Det er en standardvare, som de rigtig godt kan lide. De kender den, og den er rimelig simpel. Problemet er, at der ikke er så meget at købe, da logistik er 100 pct. beliggenhed,” siger Lior Koren.

Om ejendomsmarkedet helt generelt siger han:

“Med en rekordlav rente, mere kapital til rådighed end nogensinde og en del af de rigtige produkter på vej i markedet tror vi på et bedre andet halvår – og især mere aktivitet fra de udenlandske investorer.”