Maersk Drilling tjente lidt mere end ventet

395431_16_9_large_972.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
05. feb 2020 KL. 7:16


Maersk Drilling tjente 415 mio. dollar på sin drift i 2019. Det var en spids bedre end de forventninger om en driftsindtjening før særlige poster på 400 mio. dollars, som selskabet selv har fremlagt og holdt fast ved gennem hele sit første regnskabsår som selvstændigt selskab.

Drilling forudser samtidig en indtjening mellem 400 og 450 mio. dollars i indeværende. år.

Drilling, der borer oliebrønde til sine olieselskabskunder – ofte med anvendelse af branchens mest avancerede teknologi – har stået på egne borerig-ben siden foråret sidste år, hvor selskabet blev udskift fra den større Mærsk-gruppe, der ønskede at satse rent på transport og logistik.

I en første kommentar til regnskabet erklærer adm. direktør Jørn Madsen tilfredshed med at have leveret efter forventningerne. Han noterer, at især de gennemsnitlige dagsrater, som selskabet opnår ved at stille sine borerigge til rådighed for kunderne, er på vej op og ligger nu på 200.000 dollars i gennemsnit.

Et andet af de særlige nørdede nøgletal for Drilling, den såkaldte finansielle oppetid, der siger noget om, hvor stor en del af flåden, der er effektivt i arbejde for rigtige kunder, er direktøren også tilfreds med. Det er på 98.9 pct. - endda på 99,6 pct., hvis man kun tæller de rigge, der arbejder i Nordsøen, som ofte betragtes som mere lukrativt arbejde end i andre oliefelter.

Begivenhedsrigt år

Drillings første år som selvstændigt børsnoteret selskab har været ganske begivenhedsrigt.

På plussiden har talt en generel bedring i drillingmarkedet, der har været presset siden faldet i oliepriser fra 2014, hvilket også afsløres af, at Drillings driftsresultater har været støt faldende i de seneste fem år.

Men Maersk Drilling har i år indgået et ret stort antal nye kontrakter og kontraktforlængelser – i alt 30, opgør Maersk Drilling selv. Den samlede mængde af såkaldte kontraktsdage - et vigtigt nøgletal i sektoren - er øget til 6310 dage mod godt 6000 året før.

En af disse kontrakter med franske Total indebærer iøvrigt en verdensrekord i dybvandsboring på 3,6 kilometers vanddybde ud for Angolas kyst. 


På negativsiden tæller især forløbet af Drillings korte børskarriere. Da selskabet gik på børsen som soloaktie den 4. april, var der på forhånd stor usikkerhed om kursniveau og investorinteresse for den helt nye, udskilte aktie med det formelle navn “The Drilling Company of 1972”.

Mod udgangen

Men det viste sig hurtigt, at mange af de oprindelige Mærsk-aktionærer, der automatisk fik tildelt Drilling-aktier, skyndte sig at finde udgangen. Startkursen på omkring 555 er aldrig nået igen siden, og Drilling faldt fra nytår også ud af eliteindekset C25.

Trods positive vurderinger, tårnhøje kursmål i størrelsesordenen 572 på et års sigt og købsanbefalinger fra de 16 analytikere - heraf mange norske, olieinteresserede analysehuse - der fast følger Drilling, ligger aktien i dag omkring kurs 383.