Lundbeck køber biotekselskab for 3,5 mia

282537_16_9_large_315.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
08. maj 2014 KL.14:18
Lundbeck har besluttet at købe det børsnoterede amerikanske biotekselskab Chelsea Therapeutics og får derigennem rettighederne til Chelsea Therapeutics' FDA-godkendte produkt Northera, droxidopa, som forventes at blive lanceret senere i 2014.

Det oplyser Lundbeck i en selskabsmeddelelse torsdag eftermiddag.

"Northera er et lægemiddel til behandling af en sjælden neurologisk sygdom, der kommercielt og strategisk passer godt sammen med Lundbecks eksisterende neurologiske forretning i USA," skriver Lundbeck i meddelelsen.

Transaktionen ventes ifølge Lundbeck at bidrage positivt til dets egne pengestrømme i 2015 og til indtjeningen i 2016, oplyser Lundbeck.

Lundbeck tilbyder at betale op til 7,94 dollar per aktie i Chelsea, svarende til 658 mio. dollar, eller ca. 3,5 mia. kr. Buddet er opdelt i en kontantdel på 6,44 dollar per aktie samt et yderligere optioner på op til ekstra 1,5 dollar afhængig af salgsudviklingen for Northera i perioden 2015-2017.

Den foreslåede kontante købspris på Chelsea svarer til en præmie på 29 pct. i forhold til Chelseas børskurs på 5 dollar den 7. maj.

"Northera forventes at blive lanceret i anden halvdel af 2014, og vil styrke Lundbecks eksisterende neurologiske forretning i USA, som aktuelt omfatter Onfi, Sabril og Xenazin, forud for potentielle fremtidige produkter som f.eks. desmoteplase og Lu AE58054, der i øjeblikket er i klinisk fase 3," skriver Lundbeck.

Northera er ifølge Lundbeck den første og eneste behandling, der er godkendt af FDA, som udviser symptomatisk effekt hos voksne patienter med neurogen ortostatisk hypotension, NOH.

Lidelsen forårsages primært af autonomt svigt (Parkinsons sygdom, multipel systemisk atrofi og ren autonom svigt), dopamin beta-hydroxylase mangel og ikke-diabetisk autonom neuropati, skriver selskabet.

"Det foreslåede strategiske opkøb af Chelsea - og lanceringen af deres førende behandling, Northera - komplementerer Lundbecks kernekompetencer med fokus på sjældne og alvorlige neurologiske lidelser. Som en virksomhed, der er engageret i mennesker med hjernesygdomme, er vi i en unik position til at gøre Northera tilgængelig for dem, der har mest behov for det," siger administrerende direktør Ulf Wiinberg ifølge meddelelsen.

Ifølge Lundbeck skønnes det, at 80.000 til 150.000 amerikanske patienter lider af symptomatisk NOH. Symptomer på NOH kan omfatte svimmelhed, fortumlethed, sløret syn, træthed, dårlig koncentration og besvimelsesepisoder, når en person rejser sig op.

Disse symptomer kan begrænse en persons evne til at udføre rutinemæssige daglige aktiviteter, der kræver at stå eller gå i både korte og længere perioder ad gangen, oplyser Lundbeck.

Biotekselskabet har 18 ansatte og har hjemsted i Charlotte i North Carolina.

/ritzau/FINANS