Lego-milliardær tager skarp afstand fra ulovlige lån i Warnøe og Tvede-selskab: "Det er selvfølgelig chokerende"

387476_16_9_large_877.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
10. sep 2019 KL.13:21
Lego-milliardær Anders Kirk Johansen, der er blandt mere end 100 velhavende investorer i Peter Warnøes venturefond Nordic Eye, tager nu bladet fra munden.

Det sker, efter Børsen torsdag aften i sidste uge kunne afsløre, at den ene stifter af Nordic Eye, den kendte erhvervsmand og serieinvestor Peter Warnøe, i årevis har hævet ulovlige aktionærlån for mindst 20 mio. kr. i sine virksomheder.

Det fik som umiddelbar konsekvens, at Peter Warnøe trak sig fra sin medvirken i DR-programmet Løvens Hule, og mandag i denne uge forlod han midlertidigt direktørposten i venturefonden Nordic Eye på grund af "personlige omstændigheder".

De fleste ulovlige lån er optaget i hans private holdingselskab Oyster Invest, men i det seneste regnskab for selskabet Nordic Eye Invest, der ejer en del af venturefonden Nordic Eye, fremgår det, at både Peter Warnøe og medstifter af venturefonden Lars Tvede har trukket i alt knap 21 mio. kr. ulovligt ud af Nordic Eye Invest. 

Det bekymrer Anders Kirk Johansen, der har investeret 2,2 mio. kr. i venturefonden.

“Det er selvfølgelig chokerende. Jeg håber på, at de får styr på det. Men det er da glædeligt, at man har en vågen revisor," siger Anders Kirk Johansen.

“Jeg synes selvfølgelig ikke det er okay. Det må de få bragt i orden," siger han.

Han har dog fortsat tillid til både Peter Warnøe og Lars Tvede som en del af venturefonden, hvor han forventer, at “de har styr på butikken," og han afviser heller ikke at investere i deres fond igen på et senere tidspunkt. 

“Jeg har egentligt også tillid til, at Peter og Lars får styr på det," siger han.

Warnøe: Vi skulle have ventet med at udlodde pengene

I regnskabet for Peter Warnøes og Lars Tvedes fælles selskab, Nordic Eye Invest, skriver revisoren, at “selskabet har i strid med selskabsloven ydet lån til to af kapitalejerne, hvorved ledelsen kan ifalde ansvar."

Ifølge revisoren skyldes de to lån “en administrativ fejl og ledelsen har oplyst os om, at forholdet korrigeres efter balancedagen." I regnskabet fremgår det, at Peter Warnøe har fået udbetalt 1,3 mio. euro og Lars Tvede 1,2 mio. euro.

Inkl. en lovpligtig tvangsrente på 10,05 pct. svarer beløbet, som de to skylder selskabet, til sammenlagt knap 21 mio. kr. 

Overfor Børsen har Peter Warnøe tidligere forklaret i en mail, at der er tale om “en administrativ fejl," som “er ved at blive rettet."

“Det skyldes vores exit af det første porteføljeselskab, Weblife, hvor vi desværre fik udbetalt beløbet til Lars og jeg for tidligt i forhold til selskabslovens regler. Vi er nu opmærksom på disse forhold til efterfølgende exits. Deloitte har skrevet det i årsrapporten," skrev han.

Weblife er et lille amerikansk it-selskab, som Nordic Eye i april 2017 investerede 19 mio. kr. i, og som blot syv måneder senere blev solgt for 378 mio. kr. med en gevinst på omkring 130 mio. kr. til investorerne i Nordic Eye. 

Ifølge Peter Warnøe har udbetalingerne på 21 mio. kr. i Nordic Eye Invest ikke noget med venturefonden at gøre, og han understreger i en mail, at investorerne “på ingen måde" bliver berørt af det.

“Naturligvis skal tingene være i orden, og derfor er fejlen ikke acceptabel, og det har Anders Kirk jo ret i. Vi skulle have ventet de ca. to-tre måneder med at udlodde. Derfor er den også rettet inden for få dage nu," skriver han.

Tvede: Jeg vidste det ikke

I en mail skriver Lars Tvede, at han ikke var “klar over det før i forgårs," og at der, ifølge ham, ikke var tale om et lån, men “derimod en distribution fra salget af Weblife."

“Det kaldes i venturefond-branchen en “distribution”, men svarer lidt til en dividende. Denne er skattepligtig for investor, også for mig. Jeg betaler skat af den, hvor jeg bor," skriver Lars Tvede, der bor i Schweiz.

“Grunden til, at det blev opført i regnskabet som et lån, var, at ledelsen af partnerselskabet i Danmark havde glemt at afholde generalforsamling inden udbetalingen - noget, de kunne have gjort på fem minutter. Det vidste jeg ikke," fortsætter han.

Lego-milliardær: Burde have haft bedre styr på reglerne

Selvom investeringen i venturefonden Nordic Eye ifølge Anders Kirk Johansen ikke fylder særligt meget i Lego-milliardærens samlede milliardportefølje, mener han, at de to erhvervsfolk burde have haft styr på reglerne.

Hvis det var din virksomhed, kunne man så godt have en direktør til at sidde i spidsen, der bevidst har brudt loven?

“Nej, det giver jo sig selv. Selvfølgelig kunne vi ikke det," siger han og fortsætter:

“Det er klart, at det, Peter (Warnøe, red.) har gjort, er ikke godt, og det er ærgerligt. Jeg er da også ked af at høre det her, du fortæller med Lars Tvede og Peter Warnøe, at de ikke har fået gjort sådan noget korrekt. Det burde de i forhold til den erhvervserfaring, man synes, de begge to skulle have haft," siger Anders Kirk Johansen, der tilføjer, at “når det så er sagt, skal vi også videre."

“Så lad os være positive overfor, at de får nogle klø nu, og fejlene bliver rettet til, så vi kan se fremad."

Anders Kirk: "Det må jeg jo tage skarp afstand fra"

I forbindelse med afsløringen af Peter Warnøes ulovlige aktionærlån, skrev erhvervsmanden i en mail til Børsen, at han var klar over, at “det ikke er lovligt at have en mellemregning med mit private holdingselskab," men at han var på vej til at finde en løsning.

“Jeg synes jo ikke, at det er sjovt at bryde loven, men det har været en måde at overleve på og komme videre. Du kan godt kalde det desperation, hvis det er det rigtige ord," sagde Peter Warnøe til Børsen.

Til det siger Anders Kirk Johansen:

“Det må jeg jo tage skarp afstand fra. Det må jeg."

I det seneste regnskab for Peter Warnøes private selskab Oyster Invest fremgår det, at den kendte erhvervsmand fortsat skylder over 10 mio. kr. til selskabet. 

“Selvfølgelig skal man gøre alting efter bogen, og det er også det, vi selv forsøger. Jeg kan kun sige, at, ja, hvad folk gør privat, det må de jo så gøre, men man kan jo ikke andet end selv bønfalde god forretningsskik. Jeg kan kun i mit eget regi tage skarp afstand fra, at man laver sådan nogle ting," siger Anders Kirk Johansen.

Anders Kirk Johansen er en del af den gren af Lego-familien, der solgte deres aktier i legetøjsgiganten i forbindelse med spaltningen af selskabet i 2007. Det fik han og de to brødre Morten og Casper Kirk Johansen samt forældrene Gunhild og Mogens Kirk Johansen et større milliardbeløb for. 

Anders Kirk Johansen har primært investeret sin del af formuen i ejendomme og landsbrugsjord omkring sit gods ved Vejle. 

"Jeg vil aldrig investere store beløb i sådan nogle venturefonde. Jeg har mine penge i ejendomme, landbrug og andre virksomheder og mit hus i Vejle, som jeg tror mere på," siger han. 

tobo@borsen.dk
stvr@borsen.dk