Kapitalfond dropper investering i dansk storlandbrug: "Om vi synes vi er uheldige? Ja, det gør vi. Men det kan vi jo ikke bruge til noget"

371188_16_9_large_909.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
26. okt 2018 KL.14:13
Kapitalfonden Polaris har droppet at købe sig ind i det danskejede storlandbrug DCH International, der producerer i hundredetusindvis af grise i Rumænien.

Det oplyser formanden for DCH International Torben Svejgaard.

Polaris og DCH havde ellers i juni en aftale om, at Polaris skulle overtage en majoritet, klar til underskrift, men så udbrød der afrikansk svinepest i Rumænien, og parterne er blevet enige om, at det hele må droppes.

"Vi har helt udramatisk nu måttet konstatere, at vi ikke kan nå en aftale. Det er klart at prisen på risiko er en helt anden i den nuværende situation. Det er fuldt forståeligt, at Polaris ikke lige nu kan se sig i denne investering," siger Torben Svejgaard.

Han kalder det træls, men det er ikke afgørende for DCH at få kapital tilført.

"Havde vi virkelig brug for nye penge, så var situationen en anden. Men vi har fin likviditet og kan sagtens vokse uden Polaris. En aftale ville have givet os mulighed for at vokse hurtigere, og en række af vores investorer, som har været med i mange år, havde fået mulighed for at cashe in," siger formanden.

DCH International ejes af omkring 100 landmænd.

Partner i Polaris har tidligere til Børsen om DCH sagt, at selskabet har en effektiv forretningsmodel, en stærk ledelse, god dansk genetik - danske grisebasser - og dansk teknologi.

"Selskabet gør det godt i et land, hvor landbrug ellers grundlæggende er ineffektivt, og et land, som er underforsynet med svinekød, så der er også politisk velvilje til at støtte fødevareproducenter. Det er dét, vi vil købe ind i," sagde Polaris-partneren.

DCH ramt af svinepest

DCH er iøvrigt selv blevet ramt af et udbrud af svinepest. Det er på en mindre, lejet farm, og det betyder,at der skal slås omkring 10.000 grise ned. I følge Torben Svejgaard er det under 2 pct. af den årlige produktion på DCHs farme i Rumænien, og vil derfor ikke få voldsom effekt på det økonomiske resultat.

Det er iøvrigt anden gang en ekstern investor springer fra en aftale med DCH International i sidste øjeblik.

I fjor var der en aftale med en engelsk investor, ADM Capital, som måtte opgive at samle kapital til den fond, der skulle investeres fra, da den også skulle investere i Tyrkiet. Og efter kupforsøget i Tyrkiet var det pludselig ikke længere muligt at få investorer til at skyde penge ind i fonden.

"Om vi synes vi er uheldige? Ja, det gør vi. Men det kan vi jo ikke bruge til noget," konstaterer Torben Svejgaard.