Kåre Schultz gør det igen: Slår de mest positive forventninger

366606_16_9_large_875.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
02. aug 2018 KL.14:24
Teva Pharmaceuticals er torsdag kommet med regnskab for andet kvartal, der viser, at Kåre Schultz plan for besparelser og forbedret indtjening i den israelske medicinalkoncern er godt igang, efter at selskabet i kvartalet slå selv de bedste forventninger til regnskabet.

Teva Pharmaceuticals tjente 78 cent pr. aktie (EPS), hvor analytikerne i gennemsnit ventede, at Teva Pharmaceuticals i kvartalet ville nå en indtjening pr. aktie (EPS) på 64 cent.

Omsætningen nåede 4,7 mia dollar, hvilket var noget lavere end analytikernes estimat på 4,74 mia. dollar for kvartalet. Faldet i salget på 18 pct. skyldes prispresset på forretningen med kopilægemidler samt samt frasalg af forretningsområder og endelig forretningsområder som er nedlagt, forklarer selskabet.

"Jeg er tilfreds med vores fremskridt i andet kvartal. Omstruktureringen følger planen, og vi har allerede nået en væsentlig reduktion af omkostningsbasen i retning mod vores mål for året, og vi fortsætter med at reducere vores nettogæld," siger Kåre Schultz i børsmeddelelsen.

Han har besluttet at opjustere prognosen for hele 2018, siger han videre. Det betyder, at Teva nu sigter efter en indtjening pr. aktie på 2,55-2,8 dollar mod tidligere 2,4-2,65 dollar. 

Han øger også forventning til det frie cash flow, så Teva nu venter et frit cash flow på 3,2-3,4 mia. dollar mod tidligere 3-3,2 mia. dollar. 

I kvartalet faldt Tevas bruttomargin på grund af prispresset på kopiforretningen samt patentudløbet på lægemidlet Copaxone, der har oplevet prisfald og som tidligere har været den helt store sællert for selskabet, men nu møder kopikonkurrence.

Gentager kunstykket

Siden selskabet slog forventningerne med regnskabet for første kvartal er aktier i Teva Pharmaceuticals steget omtrent 30 pct. efterhånden som flere investorer og analytikere har fået tillid til Kåre Schultz og hans evner til at vende udviklingen i det israelske selskab.

Nu har Kåre Schultz gentaget kunststykket i andet kvartal med et selskab, der kæmper med en massiv gæld og øget prispres på kopiforretningen, som selskabet har brugt milliarder på at øge igennem opkøb inden Kåre Schultz kom til. 

Kåre Shcultz plan er at genskabe indtjeningen og benhårdt fokusere på profit ved at opnå besparelser på 3 mia. dollar årligt inden udgangen af 2019. En del af besparelserne sker ved at sløjfe en fjerdedel af stillingerne i koncernen. 

Aktien falder

Trods Teva Pharmaceutical viste stærkere indtjening i andet kvartal end ventet, og selskabet opjusterer forventningerne til hele 2018, så falder aktien i formarkedet med over 5 pct., hvilket kan skyldes, at opjusteringen for hele året ligger inden for det interval, analytikere har forudset.

Derudover viser regnskabet, at Teva har mistet næsten halvdelen af sit salg på det vigtige Nordamerikanske marked, hvor indtejningen desuden er droppet hele 42 pct. i kvartalet, primært på grund af kopikonkurrence til Copaxone.

Stor dansk opbakning

De danske investorer har fulgt Kåre Schultz til Israel, og da nyheden om hans ansættelse i Teva Pharmaceuticals kom for dagen købte danske investorer stort ind af aktier i Teva Pharmaceuticals. I en opgørelse fra nationalbanken i foråret fremgik det, at Teva er den udenlandske aktie, der er fleste danske investorer, som har satset på. 

Omtrent 80 pct. af de investorer er kunder i Nordnet, som har 5901 kunder, der har købt sammenlagt 3,8 mio. aktier i Teva, svarende til en samlet værdi på ca. 600 mio. kr. De fleste af disse investorer har købt deres aktier i perioden fra 11. september 2017, da Kåre Schultz' ansættelse i Teva Pharmaceuticals blev offentliggjort og frem til 1. november 2017, da han satte sig i chefstolen i Israel.

Siden 1. november 2017 har aktier i Teva Pharmaceuticals tillagt over 70 pct. i kursværdi, målt i danske kroner.