Jyske brødre spinder guld på 3D-program: "Det bygger meget på min brors forskning. Han har udviklet nogle ret seje teknikker"

394314_16_9_large_627.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
16. jan 2020 KL.12:10
Hvis du stikker hånden ned i lommen og fisker din telefon op, så sidder du med stor sandsynlighed med et produkt i hånden, som har været igennem et softwareprogram, der er skabt af de østjyske brødre Claus og Henrik Wann Jensen.

Programmet hedder Keyshot, og det bliver brugt af nogle af verdens største tech-virksomheder som Facebook, Microsoft og Google til at designe realistiske 3D-modeller af deres produkter.

De to brødre, der begge er uddannet civilingeniør, stiftede firmaet Luxion, som står bag Keyshot, i 2003. Siden er firmaet vokset eksplosivt, og i dag har brødrene 48 ansatte globalt.

“Der findes ikke det hjem i Danmark, der ikke har en ting, som har været igennem Keyshot. Hvis man har en telefon, så har den højst sandsynligt været igennem Keyshot,” lyder det fra Claus Wann Jensen, adm. direktør i aarhusianske Luxion.

Rekordoverskud på 43 mio kr

De seneste år har det været en særdeles indbringende forretning for de to brødre, som siden 2017 har trukket et samlet udbytte på 150 mio. kr. ud af deres fælles holdingselskab.

I det netop offentliggjorte regnskab for 2018/19 har Luxion en bruttofortjeneste på 73 mio. kr. og et rekordoverskud efter skat på 43 mio. kr. Og det resultat regner Claus Wann Jensen med at forbedre i de kommende år.

“Vi kan ikke se, hvorfor det ikke skulle vokse, for behovet for visualisering stiger kun. Det er ikke længere kun billeder og film, det er også interaktive modeller på hjemmesider. Det giver så mange flere muligheder ved at have det i 3D,” siger direktøren, der ser et stort uudnyttet potentiale i kunstig intelligens.


Oscar banede vejen

Mens Claus Wann Jensen til daglig bor i Danmark, er storebror Henrik Wann Jensen, der desuden har en ph.d. inden for computergrafik, bosiddende i USA, hvor han som forsker blandt andet har været tilknyttet Massachusetts Institute of Technology og Stanford University. Det meste af tiden bliver dog brugt på udviklingen af Keyshot.

“Det bygger meget på min brors forskning. Han har udviklet nogle ret seje teknikker,” siger Claus Wann Jensen.

De teknikker indbragte blandt andet Henrik Wann Jensen en teknisk Oscar i 2004 for sit arbejde med at bringe den lumske skabning Gollum fra Ringenes Herre-trilogien til live. Præstationen var med til at sætte tanker i gang hos brødrene.

“Vi tænkte, at vi måtte kunne bruge vores fælles kundskaber. Vi syntes, at vi kunne se et hul i markedet,” fortæller Claus Wann Jensen.

Nej tak til investorer

Henrik og Claus Wann Jensen sidder med henholdsvis 49 pct. og 51 pct. på hele virksomheden. Og selvom interesserede investorer ofte banker på døren, så har brødrene ikke planer om at sælge ud af ejerandelene.

“Vi har overvejet det, men det er ikke noget, vi er gået videre med. Det er klart, at når man bliver kontaktet af så mange, så begynder man at tænke ’nåh ja’, men vi synes stadig, at vi har meget at byde på, og det er super sjovt, det vi laver. Og pengemæssigt har vi ikke brug for en kapitalindsprøjtning,” siger Claus Wann Jensen.

Om Luxion skal overtages af næste generation i familien, eller om firmaet engang i fremtiden skal sælges, har brødrene ikke brugt lang tid på at tænke over endnu, fortæller Claus Wann Jensen.

“Vi ved ikke, hvad fremtiden byder på. Lige nu synes vi, det er rigtig sjovt, men det kan jo godt være, at det bliver til et salg engang.”

jaha@borsen.dk