Jysk rigmand klar til mere efter storsalg til Goldman Sachs og Altor

304861_16_9_large_219.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
01. jun 2015 KL.11:03
De seneste måneder er en større gruppe danske erhvervsfolk blevet forgyldt med massive millionbeløb efter virksomhedssalg.

En af dem er kemiingeniøren Ole Kaae Hansen, der er i 1992 stiftede aktieselskabet Hamlet Protein, som udvikler foder-løsninger til unge dyr som grise, kyllinger, kalve og kæledyr.

Den slags er der penge i, hvis man kan sit kram, og det kan de øjensynligt hos Ole Kaae Hansen og de omkring 90 kolleger i Horsens-selskabet.

Fredag fortalte investeringbanken Goldman Sachs og kapitalfonden Altor i hvert fald, at de køber Hamlet Protein af stifteren og kapitalfonden Polaris.

Gået bedre end ventet

Beløbet holder partnerne for sig selv, men ifølge Børsens oplysninger har handlen en værdi i omegnen af 750 mio. kr., og dermed går Ole Kaae Hansen, der siden 2007 har siddet på 41 pct. af aktierne, fra Hamlet Protein som en rig mand.

Hvordan føles det at afhænde sit livsprojekt efter 23 år?

”Det er en planlagt proces, der nu har fundet en lykkelig afslutning, og som vi har haft otte år til at vænne os til. Polaris har været inde i en vis årrække, og deres opgave var at bringe firmaet til et nyt niveau. Det er gået over forventning," siger Ole Kaae Hansen.

Kapitalfond købte ind på strategi

Polaris købte sig i 2007 til 55 pct. af Hamlet Protein ved at skyde 70 mio. kr. ind i egenkapital. Ikke længe efter postede Polaris yderligere 35 mio. kr. ind, fordi protein-selskabet efter et par stærke år kom i dårlig stand, da krisen ramte i 2008.

Et år inden Polaris' entre havde stifter Ole Kaae Hansen og daværende salgsdirektør Stephen Paul Rose overtaget ejerandelen fra tyske Oelmühle Hamburg AG's, der siden 1992 havde siddet på 50 pct.

”Fra min side var det lidt med spænding, jeg afgav majoriteten dengang, men det er gået helt problemfrit. Der skal meget til for at drive sådan en forretning, men målet om en kapitalkrævende ekspansion har vi nået sammen. Det har fungeret godt i ejerkredsen med kombinationen af min tekniske og faglige baggrund og de kompetencer på det finansielle område, som Polaris er kommet med," siger Ole Kaae Hansen.

"Vi havde lavet en strategi, før Polaris kom ind i billedet, og den købte de ind på og arbejdede videre med. Det centrale har været opførelse af et produktionsanlæg i USA, hvor vi nu er i gang med at opføre den tredje produktionslinje”.

Sjovt at få kollegerne forbi

Er det vemodigt at sige farvel til virksomheden?

”Sådan ser jeg ikke på det. Jeg tænker mere fremad end bagud. Jeg føler mig ikke specielt afkoblet, hverken af virksomheden eller processen. Jeg vil da gerne være med til at bringe den endnu et nøk frem,” siger stifteren, der fremhæver kollegernes betydning.

”Det var ikke kommet så langt, hvis ikke vi havde haft de rigtige medarbejdere. Udfaldet er således også en cadeau til ledelsen og medarbejderne. Nogen af dem har været der fra starten i 1992, og mange har været forbi og sige tillykke. Det er det sjove. Der er lidt sport i det.”

De nye ejere i Altor siger, at I skal være verdens største inden for foder til unge dyr. Hvad siger du til det?

”Det må stå for Altors regning, men det er et tegn på, at de har ambitioner med ejerskabet. Det vil vi gerne hjælpe med at leve op til, og det er bestemt ikke udelukket. Især på smågrisesegmentet, hvor vi har udviklet det fra scratch. Siden er andre kommet til, og sådan skal det være," siger Ole Kaae Hansen.

"I min verden er det sådan, at selvom vi har haft en rigtig stor succes inden for grise i Danmark, er der mange andre dyregrupper, man kan bruge vores produkter på også. Oprindeligt havde vi ambition om også at producere til levnedsmidler, så der er alt i alt en vifte af muligheder. Jeg mener, at vi har mere at byde på, end vi har haft tid til at dyrke.”

Sundhedsfokus har gavnet

Hvem er de største konkurrenter til Hamlet Protein?

”Uden at lyde arrogant plejer vi at sige, at vi faktisk ikke har nogen. Vi har en masse, der konkurrerer i større og mindre grad, men i detaljerne mener vi ikke, at det punkt for punkt er sammenligneligt. Det er der kunder, der giver os ret i. Selvfølgelig er der konkurrence, men det er mere på tværs af de forskellige produkter og segmenter."

Stifteren fortæller, at det øgede fokus på dyrevelfærd har været guld værd for Hamlet Protein.

”Kernen er, at dyret skal have tilført nogen aminosyrer for at vokse, i vort tilfælde i form af soyaprotein. Det skal være uden skadelige stoffer, og dem tager vi ud. De senere år har der været større fokus på dyrenes sundhed gennem det, du giver dem at spise, og der er vores produkter nøglen til at producere uden antibiotika," siger han.

"Vores introduktion på markedet skete nogenlunde synkront med, at rutinemæssig brug af antibiotika i grisefoder blev forbudt, først i Sverige og Danmark og siden i resten af Europa. Den know-how har vi været med til at bygge op. Amerikanerne tror stadig ikke på det, men vi har den nødvendige dokumentation og hjælper dem gerne på vej."

Fut i årene efter krisen

Omsætningen i Hamlet Protein er vokset fra 307 mio. kr. i 2010 til 547 mio. kr. i 2014. De nye ejere i Goldman Sachs og Altor lægger op til en markant udvidelse, og stifteren anser det da også som realistisk. 

Det skal dog ikke kun være i mængder, men også i nye produkter, mener han.

”Jeg taler mere generisk, også om vækst i andre segmenter og mere specielle segmenter. Selvom vi vokser tonsmæssigt, vil jeg stadig betragte vores sortiment som specialprodukter. Vi er vækstfikserede, ikke i tons, men i added value produkter," siger Ole Kaae Hansen, der fortæller, at det trods alt ikke er det hele, der har kørt som smurt i Polaris-tiden.

”Det er en cyklisk branche. Vi er afhængige af sojapriser på råvaresiden og svinepriserne globalt på salgssiden. Krisen fra 2008 ramte også os, og dem vi handler med. Der havde vi nogle år, hvor det ikke gik så stærkt, som vi havde tænkt os. Men den opsparede potentielle vækst kom så ekstra i de senere år."

Tid til venner nu

Handlen har gjort dig meget velhavende, hvad vil du bruge dine penge til?

”Hvis jeg får tilbuddet, og vi er enige om planerne, så er jeg ikke afvisende for at være investor igen.”

Har du andre projekter på bedding?

”Nok at se lidt mere til familie og venner. Jeg har brugt nogle timer på at være en del af den her proces, så privat har vi noget, vi skal have indhentet. Jeg er fyldt 70 år, så der skal også være tid til lidt golf."

”Jeg er i den heldige situation, at jeg kunne stoppe nu. Men jeg vil gerne blive ved, så længe jeg og firmaet synes, det er sjovt,” siger Ole Kaae Hansen.

Fakta om Hamlet Protein
  • Aktieselskab stiftet i 1992 efter pilotforsøg siden 1989.
  • Forretningen er baseret på produktion af ingredienser, der har egenskaber, som fremmer dyresundhed og produktion i det animalske landbruget. Over halvdelen af alle danske grise får foder med Hamlet-ingredienser.
  • Produkterne er baseret på sojabønner.
  • Der sælges på over 50 markeder verden over. Mest på modne markeder i Europa. En fabrik i USA har bragt dét marked ind i Top 5.
  • Selskabet blev etableret af Ole Kaae Hansen for mere end 25 år siden. Polaris overtog over 50 pct. af aktierne i sommeren 2007. Stifteren ejer godt 40 pct. Resten ligger hos bl. a. bestyrelse og ledelse.
  • Overtaget af Goldman Sachs og Altor i 2015.