Jesper Lien stopper som topchef i Silvan: Varsler nyt stort millionunderskud

381516_16_9_large_148.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
15. maj 2019 KL.13:50

Den tidligere Coop-topchef Jesper Lien stopper som øverste direktør i den kriseramte byggemarkedskæde Silvan, der kæmper med bragende underskud og intern uro.

Samtidig varsler kæden, der er ejet af den tyske kapitalfond Aurelius, et nyt, tocifret millionunderskud, efter at Silvans seneste regnskab viste et minus på 45 mio. kr. for 2017.

Det bliver i stedet Silvans nuværende kommercielle direktør, Morten Juel, og tyske Jan Becker, der er partner i Aurelius, der tager over efter Jesper Lien i en opdelt direktørstilling.

“Det er jo ikke en konstellation, som vi kender særlig godt i Danmark. Jeg havde ikke hørt om det før, men Aurelius har rigtig stor succes med at lave den her form for konstellation rundt omkring i deres andre virksomheder,” siger Morten Juel.

Den kommende topchef blev ansat i Silvan i januar sidste år og har mere end 15 års erfaring med forretningsstrategier i byggemarkedsbranchen. Hans direktørkollega Jan Becker har fem års erfaring som direktør.

Ifølge Morten Juel får de to nye direktører lige stor indflydelse på Silvan.

“Vi kommer ikke til at være enige om alting, men det er noget, vi ordner ham og jeg imellem. Vi kommer til at tale med én tunge ud mod organisationen,” siger Morten Juel, der tilføjer, at han har det “super fint” med at dele direktørposten.

“Lige da jeg hørte om det første gang, tænkte jeg: Hmm, hvad er det for noget. Men efter at jeg har mødt Jan er jeg rigtig fortrøstningsfuld. Vi har forskellige kompetencer, men vi kommer til at supplere hinanden helt enormt stærkt,” siger han.

Byggemarked med et feminint tvist

Den nu forhenværende direktør, Jesper Lien, der tidligere har været topchef i Coop, indtil han blev fyret i 2013, har siden november 2017 været Silvans midlertidige direktør.

Han overtog posten fra den daværende topchef gennem ni år, Freddy Lauridsen, der stoppede i Silvan kort tid efter, at kæden blev opkøbt af den tyske kapitalfond fra den tidligere ejer, Stark Group.

Ifølge Silvan fortsætter Jesper Lien i kædens bestyrelse og som partner i Aurelius, hvor han skal “støtte andre investeringer.” Det bliver dog ikke i den formandspost, som han bestred, inden han blev udpeget som topchef.

Udskiftningen i topledelsen sker omtrent et år efter, at Jesper Lien offentliggjorde en ny strategi for Silvan med et mål om at generobre markedsandele og hente nye kunder via salg af bl.a. pyntepuder og bolignips.

“Vi skal være et rigtigt byggemarked igen, men med et feminint tvist,” sagde direktøren til erhversmediet finans.

Udskiftede hele direktionen

Jesper Liens periode på omkring halvandet år som Silvans øverste direktør har været præget af flere ændringer på ledelsesgangen, hvor hele direktionen er blevet skiftet ud, siden Aurelius overtog ejerskabet.

I begyndelsen af april kom det også frem i Ekstra Bladet, at Silvan har haft problemer med at få leveret produkter fra en række leverandører på grund af dårlig kredit-rating.

Og som Børsen skrev i marts i år, sagde kædens økonomidirektør, Jesper Blauenfeldt, op blot syv måneder efter, at han begyndte på posten.

Økonomidirektørens opsigelse blev officielt begrundet i personlige årsager, men over for Børsen gav Jesper Blauenfeldt udtryk for, at der forud for opsigelsen har været forskellige opfattelser af, hvilken retning, som Silvan skulle bevæge sig i.

“Jeg har mine egne personlige holdninger til, hvordan det her skal styres - eller hvordan Silvan skal drives,” sagde Jesper Blauenfeldt, der dog understregede, at “det er helt naturligt, at man lige skal finde sig selv og hinanden,” når hele direktionen bliver skiftet ud.

Helt efter planen

Ifølge Morten Juel er det helt efter planen, at der bliver skiftet ud i toppen. Det sker få uger inden, at Silvan præsenterer årsregnskabet for koncernen, der i løbet af 2018 har brugt store beløb på ombygninger af en række butikker og massive it-investeringer.

Selvom regnskabet endnu ikke er offentliggjort, står det allerede nu klart, at Silvan kommer ud med et - ifølge Morten Juel - "mindre, tocifret millionunderskud". Omsætningen er dog, ifølge selskabet, steget for tredje år i streg, ligesom Silvan oplyser, at der er fremgang” på driftsindtjeningen (ebitda), der lander på 20 mio. kr.

Nu er målet, at Silvan inden for de næste to år skal vende røde tal på bundlinjen til sorte tal.

“Min vigtigste opgave bliver at sikre fremtidig profitabel vækst. Det er jo en strategi, der blev etableret for længe siden, og det er jo egentligt bare - i anførselstegn - at eksekvere den og sørge for, at vi følger den rigtige udvikling,” siger Morten Juel.

tobo@borsen.dk