"Jeg siger altid, at jeg tager tre år mere. Men det har jeg sagt i ti år nu"

null

346122_16_9_large_273.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
01. jun 2017 KL.14:51
Ti år er lang tid. Især i iværksættermiljøet, hvor forskellige aktører hyppigt skifter arbejde eller stifter nye virksomheder i jagten på det næste væksteventyr. 

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at Trustpilot på sin ti års fødselsdag fortsat har stifter Peter Mühlmann ved roret. Siden starten i 2007 er anmelderportalen vokset fra en håndfuld ansatte til 500 medarbejdere fordelt på kontorer i Danmark, USA, Storbritannien, Tyskland, Australien og fra på mandag Litauen. 

Den i dag 35-årige adm. direktør lægger da heller ikke skjul på, at tanken om at sige farvel til livsværket ikke er fremmed for ham. 

"Jeg plejer altid at sige, at jeg tager tre år mere. Men det har jeg sagt i ti år nu. Og med vores vækst er det spændende, at mit job skifter hver niende måned," siger Peter Mühlmann, der i 2013 blev kåret til årets iværksætter af EY. 

"Men jeg har ingen exithorisont overhovedet. Vi har fået ny driftsdirektør, og vi har hentet en meget erfaren marketingchef ind. Det er både svært og hårdt at vokse så hurtigt, som vi gør, så det er sindssygt fedt at få erfarne folk ind. Det betyder, at jeg kan koncentrere mig mindre om det operationelle og mere om, hvordan Trustpilot kan blive global markedsleder," fortsætter han. 

Følelsesladet tid 

Tilbage i 2011 var tonerne dog langt mere alvorlige på ledelsesgangen. Her blev den hastige udvikling nemlig for meget for Peter Mühlmann, der derfor bad bestyrelsen om at finde en afløser for ham.

Da den nye topchef var kørt i stilling, ændrede stifteren dog mening i sidste øjeblik. 

"Jeg forestillede mig, hvordan det ville være, når den professionelle direktør skulle holde sin første tale for de ansatte. Og jeg var simpelthen usikker på, om de ville synes, han var en fed person, og om han kunne skabe samme passion omkring projektet som mig. Derudover var vi begyndt at lave rigtigt gode resultater, så jeg endte med at trække i håndbremsen og stoppe ansættelsen. Det var en meget følelsesladet og dramatisk beslutning for mig," fortalte Peter Mühlmann i et interview med Børsen sidste år. 

Han har dog også taget ved lære af det hektiske forløb. Således gør Trustpilot-stifteren i dag en dyd ud af at skabe rammerne for en arbejdsplads, hvor folk er glade for at være. 

"Der er nogen perioder, hvor det hele bare kører, og så er der andre gange, hvor man skal kæmpe lidt for, at det lykkes. Tidligere kunne jeg godt have en tendens til at sidde på mit kontor og grave mig fuldstændig ned i et problem i et excelark," forklarer Peter Mühlmann og fortsætter:

"Men nu spørger jeg tit mig selv om, hvad jeg synes er inspirerende. Og det er f.eks., at man skal huske at have det sjovt med sine ansatte. Svend Auken sagde noget i retning af, at man mindst én gang om dagen skal sørge for at være flad af grin, og det er jeg enig i. For ens egen skyld skal man huske at prioritere at have det sjovt."

Bump på vejen 

Trustpilot har i løbet af de sidste år løftet toplinjen markant, og alene i 2016 voksede omsætningen med 34,1 pct. til i underkanten af en kvart mia. kr. Vokseværket har dog haft sin pris, og de sidste fem år har virksomheden tabt mere end 500 mio. kr. 

Selskabet holdes derfor i live gennem kapitalindsprøjtninger fra ejerkredsen, der bl.a. består af venturefondende Northzone Ventures, Vitruvian Partners og Index Ventures. Senest skød Draper Esprit 45 mio. kr. i pengetanken i januar, og i alt har Trustpilot rejst over 800 mio. kr.   

Der har dog også været flere forretningsmæssige bump på vejen. Trustpilot er nemlig flere gange tidligere blevet kritiseret for at hjælpe betalende kunder med at skjule dårlige anmeldelser, ligesom man har haft problemer med falske anmeldelser. 

Peter Mühlmann understreger, at det gør indtryk, når hans virksomhed får kritik. 

"Hver gang, vi har fået sådan en kritik, har vi investeret i produktet for at gøre det bedre. Nogen gange har jeg syntes, at kritikken var misforstået, men andre gange har den været berettiget. Så jeg synes, det har gjort os stærkere," lyder det fra Peter Mühlmann.