Iværksætterkvinder i oprør mod iværksætterpris

Alexandra Balshøj, som har startet et karrierenetværk kun for kvinder, mener det er vigtigt med kvindelige rollemodeller.
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
01. dec 2014 KL.15:35
Når Ivækst-prisen på torsdag bliver uddelt, kan det meget vel være sidste gang, at kvinderne bliver hyldet for deres evne til at iværksætte.

I hvert fald når det kommer til at lade dem hylde i en kategori kun for kvinder.

”Vi overvejer i år mere end nogensinde kategorien Årets kvindelige iværksætter. Årsagen er, at kategorien deler vandene mellem dem, der mener og ikke mener, at kategorien er diskriminerende,” siger Louise Nielsen, projektleder hos Ivækst-prisen.

Formålet med Ivækst-prisen er at inspirere andre til at iværksætte, og fordi der er færre kvindelige end mandelige iværksættere, har Ivækst-prisen siden 2008 haft en kategori kun for kvinderne, som holdet bag prisen mener, har været overset.

”Vi kan tydeligt mærke, at samfundsdebatten har ændret sig, siden vi første gang præsenterede kategorien,” siger Louise Nielsen.

Hun forklarer, at debatten har udviklet sig til, at Ivækst-prisen implicit anslår, at det er et handikap at være kvinde som iværksætter.

”Vi overvejer derfor at fjerne kategorien Årets kvindelige iværksætter til næste år, for fortsat at dyrke målet om at hylde de rollemodeller, vi i Danmark har brug for.”

"Jeg kan sagtens matche mændene"

En af de iværksættere, som er nomineret i kvindekategorien og samtidig kritiserer den, er Laila Pawlak, der driver konsulentvirksomheden Dare2, som rådgiver virksomheder i kundeoplevelser.

”Sagt med et glimt i øjet, så føler jeg, at jeg er blevet givet et handicap, jeg ikke har brug for, og jeg er nomineret, fordi jeg har bryster. Jeg kan sagtens stille op i samme kategori som mænd og matche dem,” siger Laila Pawlak.

Hun efterlyser, at iværksættere bliver hyldet for deres evner og arbejde i stedet for deres køn.

”Det vil være lidt det somme som, at vi vurderede folk på deres hudfarve, skostørrelse eller seksuel orientering eller andre ting, vi er født med,” konstaterer Laila Pawlak.

Hun har dog indvilliget i at stille op til Ivækst-prisen, der løber af stablen i næste uge.

”Jeg er beæret over, at nogen har brugt tid på at indstille mig, og det værdsætter jeg. Hvis vi bare kan inspirere én eneste mand eller kvinde, er det meningsfuldt, og derfor stiller jeg op,” siger Laila Pawlak.

Vigtigt med forbilleder

Alexandra Balshøj, der står bag iværksætter- og karrierenetværket Ladies first, er også nomineret i til Ivækst-prisens kvindekategori. Hun mener, at det er vigtigt med en kategori kun for kvinder.

”Vi skal anerkende, at der er markant færre kvindelige iværksættere end mandlige, og hvis vi skal udligne det en smule, skal vi præsentere flere kvindelige rollemodeller,” siger Alexandra Balshøj.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er kun tre ud af ti iværksættere kvinder, og for at udligne det, har iværksættermiljøet brug for flere kvindelige rollemodeller, mener Alexandra Balshøj.

”Jeg kan godt se, hvad kritikerne af en iværksætterpris kun for kvinder mener, men jeg føler ikke, at jeg vinder mindre ved at være sat i en kvindekategori. Kategorien er nødvendig for at præsentere flere kvindelige rollemodeller.”