Investeringsøkonom om Apple-nedjustering: "Apple er en af dem, der i det lange løb vil blive påvirket mindst"

396241_16_9_large_611.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
18. feb 2020 KL.12:57

Coronavirusset har skabt så store udfordringer for Apples forretning i Kina, at selskabet nu nedjusterer forventningerne til salget i første kvartal, så målet om et salg på mellem 63 og 67 mia. dollar ikke længere er realistisk at nå.

Men de kinesiske udfordringer vil ikke påvirke selskabet i det lange løb, vurderer Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

"Deres salg vil forskyde sig, så der kommer til at ligge mere i de kommende kvartaler og mindre i indeværende. Apple er en af dem, der i det lange løb vil blive påvirket mindst, fordi en meget betydelig del af deres salg er bundet op på trofaste kunder," siger han og henviser til, at mange Iphone-købere opgraderer deres telefoner, når der kommer nye udgaver.

Per Hansen mener, at Apple på grund af salg udenfor Kina og nye produktlanceringer nok skal nå deres helårsmål.

Mandag eftermiddag skrev teknologivirksomheden i en pressemeddelelse, at forventningerne til, at arbejdet i Kina ville blive genoptaget efter den kinesiske nytårsferie 10. februar ikke blev indfriet, og at medarbejdernes retur til fabrikkerne går langsommere end forventet.

Den langsomme genstart vil føre til til en midlertidig begrænsning af adgangen til Iphones over hele verden, vurderer Apple. Selskabet skriver også i meddelelsen, at lukkede butikker i Kina har påvirket salget, og at de butikker, som havde åbent, led under kortere åbningstider og mangel på kunder.

Anden gang på 17 år

Sidste år nedjusterede Apple også forventningerne til salget i Kina. Det skete i januar 2019 efter et svagt salg.

Da Tim Cook, adm direktør i Apple, offentliggjorde den første negative justering i 16 år, reagerede markedet ved at sende aktien ned med 7,6 pct.

Den seneste justering vil dog ikke få så omfattende konsekvenser, vurderer Per Hansen.

Sidste år var markedet præget af stor usikkerhed om handelskrigen mellem USA og Kina, hvor det var svært at se en løsning på konflikten. Det skabte nervøsitet hos investorerne. Men i år er det noget anderledes.

"Når vi kigger på coronavirus, så er årsagerne til justeringen "disruption" i forsyningskæden og lukkede produktionsfaciliteter. De bliver åbnet langsommere pga. corona, men de bliver genåbnet," siger Per Hansen.

Han forudser, at hvis vi kigger to til tre uger frem i tiden, vil coronavirusset begynde at blive inddæmmet, og normale forhold vil vende tilbage.

"Så vil der blive produceret på fuld gas, og man kommer tilbage til at få det salg i Kina, som man havde regnet med. På den måde tror jeg, investorerne i større omfang vil tage udgangspunkt i, at her snarere er tale om en forskydning end om et tabt salg." 

Aktie: Apple Inc.