Ingeniører sluger arkitektfirmaer på stribe: Dansk gigant vil skabe førende global spiller

392189_16_9_large_434.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
02. dec 2019 KL.18:07
Rambøll køber Henning Larsen og vil skabe en bæredygtig gigant. Rambøll er tredje ingeniørkæmpe, der inden for kort tid overtager en tegnestue

Rambøll Gruppen overtager den kendte tegnestue Henning Larsen Architects, og den opsigtsvækkende handel sætter skub i en større global satsning for den danske ingeniørkæmpe.

Det fortæller Rambøll-topchef Jens-Peter Saul.

“Vi vil transformere os til en ingeniør-, arkitekt- og konsulentvirksomhed og udvikle os til en førende global spiller inden for bæredygtige løsninger,” lyder det fra Jens-Peter Saul.

Han fortæller, at Rambøll med Henning Larsen Architects om bord får et endnu større fokus på at vokse markant i USA.

Her har både Henning Larsen og Rambøll i forvejen etableret kontorer.

“Vi har allerede vundet et projekt derovre, som jeg endnu ikke kan fortælle om,” siger Jens-Peter Saul.

Med opkøbet af Henning Larsen Architects kommer Rambøll, der sidste år øgede omsætningen til 11,4 mia. kr., til at råde over ca. 800 arkitekter, herunder landskabsarkitekter.

“Sammen med Henning Larsen Architects får vi en unik position i konkurrencen om de mest spændende og krævende projekter og øger internationaliseringen. Men vores mål er at vokse vores forretningsenhed, så vi skal gerne ud og ansætte flere,” siger Jens-Peter Saul.

LÆS OGSÅ: Sælger tegnestue efter rekordregnskab

Flere tegnestuer solgt

Salget af Henning Larsen Architects, der er ejet af 17 partnere, understreger konsolideringsbølgen i branchen.

I løbet af de seneste 24 måneder har to af Rambølls store konkurrenter opkøbt danske tegnestuer. For et år siden overtog Cowi Arkitema Architects, og i januar 2018 blev Årstiderne Arkitekter solgt til Sweco.

Henning Larsen Architechts adskiller sig fra de to nævnte tegnestuer ved, at man har opbygget en stor international forretning.

LÆS OGSÅ: Tidligere Mærsk-formand træder tilbage som formand for Henning Larsen

Tegnestuen er kendt for en række projekter i USA, for at have tegnet en del af Opéra Bastille, den største opera i Paris, og for det anerkendte Harpa Concert Hall and Conference Center i Island. Med Rambøll som ejer får man nu muskler til at sætte yderligere fart på den ekspansion, mener Mette Kynne Frandsen, adm. direktør for Henning Larsen Architects.

“Jeg er sikker på, at vi kommer til at vokse internationalt, for der er så mange projekter, der har brug for de kompetencer, vi har,” siger hun.

Allerede i marts kunne Børsen løfte sløret for, at Henning Larsen Architects med hjælp fra Nordeas corporate finance-afdeling i hemmelighed var i gang med at undersøge mulighederne for at sælge den gamle tegnestue fra 1959.

“Sammen med bestyrelsen har vi undersøgt, hvordan fremtiden for Henning Larsen skal se ud. Det har været en vellykket proces, hvor vi undervejs kom frem til, at det rette var at blive en del af en ingeniørvirksomhed. Vi ved, at arkitekter ikke kan stå alene, og at det også kræver andre kompetencer,” siger Mette Kynne Frandsen.

Hun er direktør for omkring 300 medarbejdere og fortæller, at Henning Larsen under salgsprocessen kontaktede Rambøll for at høre, om ingeniørkæmpen var interesseret.

“Vi fandt ud af, at det betyder en masse, at begge selskaber har rødder i Norden. Vi har de samme værdier, og vi er to stærke brands, der er grundlagt af store danskere,” siger Mette Kynne Frandsen.

Hun tilføjer, at hun har planer om at fortsætte på posten som direktør, og at Henning Larsen Architects ikke ændrer sit navn.

LÆS OGSÅ: 5 spørgsmål: Forgyldte partnere skal holdes sultne

Salgspris er hemmelig

Hverken Rambøll eller Henning Larsen Architects ønsker at udtale sig om, hvad handlen værdisætter tegnestuen til.

Men Henning Larsen Architects netop offentliggjorte regnskab viser en driftsindtjening (ebitda) på 44 mio. kr., og med salget til en industriel spiller, der typisk er villig til at betale en højere pris end f.eks. en kapitalfond, bliver selskabet med stor sandsynlighed værdisat til et trecifret millionbeløb.

Kilder i corporate finance-miljøet, som Børsen har talt med, vurderer, at en værdisætning i omegnen af 400 mio. kr. er realistisk.