Her er studiejobbet der har skabt karrierer i Mærsk, Lego og Vestas

340187_16_9_large_407.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
17. feb 2017 KL.10:19
Da Mette Norlyk sendte en mail til rekrutteringschefen i MHI Vestas, med nævnelse af studiejobbet hos Junior Consult, gik der ganske få uger, før hun stod med et job i vindmøllegiganten.

Rekrutteringschefen havde tidligere henvendt sig til den studiedrevne virksomhed i Aarhus med henblik på at finde dygtige medarbejdere. Så da Mette Norlyk blev færdiguddannet, valgte hun selv at kontakte ham.

"Han ringede nærmest med det samme bagefter og inviterede mig på en kop kaffe," siger hun om forløbet og hendes vej til jobbet som analytiker i MHI Vestas Offshore Wind.

Junior Consult blev grundlagt i 1989 af fire studerende i Aarhus. Siden da er både virksomheden og kunderegistret vokset stødt, og de seneste år har de blandt andet kørt projekter for Arla, Novo Nordisk og Grundfos. Her hjælper de virksomhederne med konsulentbistand inden for strategi, marketing og dataindsamling.

Det er en generel tendens på Vestergade 58 i Aarhus, at de ansatte trækker på deres netværk og erfaringer fra studiejobbet hos Junior Consult, når de er færdiguddannede.

"Vi kan se, at de personer, der har været ansat i Junior Consult, kommer ud i nogle ret eftertragtede stillinger efterfølgende, så vores netværk gør, at man nemmere kan komme ud og sparke nogle døre ind forskellige steder, " siger Henrik Møller Kristensen, der arbejder som konsulent ved Junior Consult, og skal til at skrive sin kandidatafhandling.

Han mener, at den aarhusianske studievirksomhed skaber de perfekte rammer for et studiejob.

"Det er en kickstart. Man får ansvar, og man får muligheden for at prøve nogle ting af. Vi driver det selv, og derfor er der kort fra tanke til handling," siger han.

Uvurderlige egenskaber og netværk


Eftersom Junior Consult ejes af de ansatte selv, og overskuddet ikke udbetales som udbytte, men tilføres virksomhedens egenkapital, er der ikke et krav om overskud for virksomheden. De studerende kan derfor tilbyde særdeles konkurrencedygtige priser.

Denne struktur gør det desuden muligt for de studerende at holde fokus på at tilegne sig kompetencer, der senere hen skal gavne dem på arbejdsmarkedet.

For Mette Norlyk var det for eksempel lidt af en udfordring at skulle kaste sig ud i vindindustrien i Vestas, som hun ingen tidligere erfaring havde med. Hun er slet ikke i tvivl om, hvad det vigtigste, hun lærte i sit studiejob, er.

"Gåpåmod. Man står med et stort ansvar fra dag et, og man bliver nødt til bare at springe ud i det," siger hun.

For Sissel Aavild Scmidt, der i dag er ansat som Graduate i Nordeas afdeling for risikostyring, har det heller ikke kun været i ansøgningsprocessen, at hendes erfaringer har været vigtige. Mange af de egenskaber, hun har tilegnet sig, er noget hun senere hen har kunnet bruge i sit job.

"Jeg har fået en kvalitetsbevidsthed, der er rigtig værdifuld, når man skal levere noget efter studiet," siger hun.

En anden tidligere ansat ved Junior Consult er Tobias Ehrhardt, der i dag arbejder som analytiker ved Maersk. Han sætter stor pris på det ansvar, han fik i jobbet, hvor han var inde over alt fra styring af store projekter til rengøring og indkøb af projektorer.

"Det er noget, der virkelig løfter en både fagligt og socialt, " siger han. Han fremhæver også sammenholdet i virksomheden.
 
"Der er stor samhørighed blandt Junior Consultere, også de tidligere," siger han. Hvert år afholdes der en komsammen på kontoret i Aarhus, hvor alle ansatte og tidligere ansatte er inviterede.

Imponerende statistik


Der er i øjeblikket 25 ansatte konsulenter ved Junior Consult. Fælles for dem er, at de studerer enten økonomi, erhvervsøkonomi eller statskundskab på Aarhus Universitet.

Og at de, hvis man skal tro på virksomhedens imponerende statistik, har gode jobmuligheder i vente, når de er færdige med deres uddannelse.

Samtlige af de seneste 27 ansatte ved Junior Consult er i dag i arbejde. Og det er langt fra små steder, de færdiguddannede har landet jobs. Listen tæller C20 selskaber som Vestas, TDC og Maersk, de familieejede selskaber Lego og Grundfos, og andre store virksomheder som Rambøll, Nordea og Deloitte.

For Mette Norlyk har det haft uvurderlig betydning at være ansat som konsulent ved Junior Consult i sin studietid som cand. Merc. i Aarhus.

"Jeg kunne ikke have ønsket mig et bedre studiejob. Det gav mig et ansvar, man ikke kan få andre steder. Man har selv kundemøder og får lynhurtigt erfaring med projektledelse, " siger hun og fremhæver hele tilgangen til problemløsning, som en vigtig erfaring hun fik i sit studiejob.

Derudover er det også de studerende selv, der står for hele ansættelsesprocessen, når de skal hverve nye medarbejdere. Processen foregår på samme måde, som man kender den fra klassiske konsulenthuse, hvor kandidaterne både bliver vurderet ud fra faglighed, personlighed og deres evne til at løse en case.

En hjælp i jobsøgningen


Tobias Ehrhardt oplevede også, at studiejobbet spillede en afgørende rolle i hans jobsøgningsproces.

"Det var næsten udelukkende det, vi talte om til mine jobsamtaler, nok 80-90 pct. af tiden. Det er klart, at erfaring hos Junior Consult er noget, man kan spille på, som mange af de andre, man konkurrer med, ikke kan, " siger han.

Han mener, at det især er kompetencer inden for projektstyring, virksomhederne har lagt vægt på.

"Når man har været inde i konsulentbranchen, har man en meget struktureret tilgang til problemerne, og det er typisk noget, virksomhederne leder efter, " siger han.

Også Sissel Aavild Schmidt har brugt sine erfaringer fra Junior Consult til at finde et arbejde efter studiet.

"Noget af det, jeg synes var rigtig værdifuldt at tage med i ansættelsesprocessen var, at jeg som studerende havde medansvar for driften og udviklingen i Junior Consult," siger Sissel Aavild Schmidt, der også har haft gavn af at have indflydelse på virksomheden på et strategisk plan.