Her er de tre vigtigste personer, der skal køre Lars Larsens livsværk videre

386239_16_9_large_613.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
19. aug 2019 KL.17:21

Lars Larsen, der sov stille ind mandag morgen efter kort tids kræftsygdom, har for mange år siden forberedt generationsskiftet i sit livsværk Jysk. 

En erhvervsdrivende fond med en bestyrelse, købmanden selv har valgt, skal overtage magten med Jysk-koncernen, mens børnene arver størstedelen af aktierne. 

Sønnen Jacob Brunsborg, der har holdt sig væk fra rampelyset, fik pludselig formandsposten i forbindelse med, at Lars Larsen før sommerferien blev alvorligt syg, men han er tænkt som en permanent løsning. 

Bag Lars Larsen står dog flere vigtige folk, der nu er klar til at få en endnu større rolle.

Her er overblikket over nøglepersonerne, der skal føre Lars Larsens Jysk videre:

Jacob Brunsborg


Sønnen Jacob Brunsborg overtog formandsstolen fra Lars Larsen i juni i år, efter det kom frem, at faderens leverkræft havde spredt sig. Det har dog, ifølge Jysk, været planlagt i flere år, at han skulle være formand, den dag Lars Larsen ikke kunne mere. Den dag kom blot tidligere end forventet. 

Lars Larsen blev danmarkskendt, da han tonede frem i de velkendte tv-reklamer, og han har også blandet sig i offentligheden med markante synspunkter om f.eks. arveafgiften, men sønnen har forsøgt at holde sig væk fra pressens søgelys. 
Siden teenageårene har Jacob Brunsborg været i kørt i stilling til en toppost i Jysk, men Lars Larsen har flere gange advaret sønnen mod at gå efter jobbet som adm. direktør.

Efter flere lederposter i Jysk forlod han som 40-årig i 2013 koncernen for at hellige sig bestyrelsesarbejde. Og så satte han sig et nyt mål: formandsposten i Jysk efter sin far.

Ved siden af Jysk har Jacob Brunsborg på egen hånd bl.a. investeret millioner i sushikæden Dondon og golfbilprojektet Garia, der har tabt store millionbeløb.

Det blev af flere iagttagere tolket som et fravalg af Jacob Brunsborg, da Lars Larsen i 2016 afslørede oprettelsen af en fond, Lars Larsens Jysk Fond, der får stor indflydelse på væsentlige beslutninger i dynekoncernen, nu når stifteren ikke er der længere. Men det har Lars Larsen selv afvist. 


Jan Bøgh


Jan Bøgh, der har været i Jysk i 24 år, er i det daglige den øverst ansvarlige for Jysk-butikkerne over hele verden. I 2000 blev han adm. direktør for Jysk Nordic, og i marts i år fik han endnu flere medarbejdere under sig, da Jysk Nordic blev slået sammen med Dänisches Bettenlagers 1283 butikker. 

En samlet forretningsenhed med over 2800 butikker i 52 lande, som han nu står i spidsen for. 

Han er kendt som "købmanden bag købmanden", fordi han arbejder efter de samme dyder, som Lars Larsen. 

"Selv om det er en milliardvirksomhed, vender vi hver en femøre. Alt bliver målt med to decimaler. Også på direktørplan. Når toppen er på rejse, er det med de billigste flyruter, og det er ikke usædvanligt, at virksomhedens økonomidirektør og den administrerende deler et hotelværelse for at spare penge. Det er en af årsagerne til, at vi tjener penge," har Jan Bøgh tidligere sagt til Nordjyske. 

Jan Bøgh begyndte Jysk-karrieren som indkøbschef i 1995, hvor han kom fra lignende job hos Color Line og Metro Danmark. 


Hans Henrik Kjølby

Blot otte år efter Lars Larsen åbnede sin første Jysk-butik, Jysk Sengetøjslager, på Silkeborgvej i Aarhus i 1979, blev Hans Henrik Kjølby en del af virksomheden. 

"Lars Larsens regnedreng", som han er blevet kaldt, har været en af dynekongens nærmeste allierede i en lang årrække.
Ifølge erhvervsdatabasen Biq har Hans Henrik Kjølby været forbundet med Lars Larsen i intet mindre end 108 selskaber og er dermed med afstand den person, der har været tættest på Lars Larsen i forretningsmæssig sammenhæng. 

Siden 2002 har han været adm. direktør i Jysk Holding, der foruden Jysk-butikkerne dækker over Lars Larsens mange investeringer i sushi, golf og møbelkæder. 

Hans Henrik Kjølbys magt i Jysk blev yderligere understreget, da han i 2016 blev valgt til bestyrelsen i Lars Larsens Jysk Fond, der får indflydelse på alle væsentlige beslutninger i dynekoncernen i fremtiden. Her sidder han sammen med Lars Larsens mangeårige advokat Uffe Baller, golfvennen Vagn Iversen og Lars Larsens hustru Kristine Brunsborg. 

stvr@borsen.dk

Vil du gerne sparre med og inspireres af dem, der tager de store ledelsesbeslutninger? Bliv en del af Børsens netværk for ledere og ledelsesinteresserede, Børsen Executive Club.
Se her, hvilke kendte danske ledere der gæster netværksmøderne.