Heller ikke i år får Danish Crown sorte tal i England: "Men samlet bliver bundlinjen noget bedre"

381884_16_9_large_820.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
22. maj 2019 KL.13:58
Danish Crown-topchef Jais Valeur siger igen og igen, at det går bedre i hans britiske selskab Tulip Ltd., der har kostet hundredevis af mio. kr. i minus de senere år.

Men det bliver heller ikke i regnskabsåret 2018/19, at de røde tal i dén del af milliardkoncernen forsvinder.

Han venter dog i 2018/19, der slutter til efteråret, samlet et koncerndriftsresultat, der bliver noget bedre end de op mod 1,7 mia. kr., der stod på driftsbundlinjen året i forvejen. 

"Det ser i dag langt bedre ud i England end det har gjort tidligere. Vi har fået en erfaren kødmand ind som CEO (adm. direktør, red.), og det har givet mere styr på tingene. Vi er også langt fremme med at genvinde tilliden hos kunderne, og så begynder vi at se resultaterne af en aggressiv spareplan, som jeg selv satte i værk, da jeg i nogle måneder i 2018 var midlertidig chef derovre," siger Jais Valeur.

Planen indebærer udover store nedskæringer i administrationen bl. a., at to engelske fabrikker lægges i mølpose. Danish Crowns andel af et engelsk jointventure er solgt. 

Problemerne, som har givet blodrøde tal i Storbritannien i flere år, har betydet, at Tulip Ltd. i perioder har været nede og kun levere 85 pct. af sine ordrer til de store og enormt vigtige engelske kunder til tiden i den aftale kvalitet. Det koster rigtig meget på tilliden, men der er, ifølge Jais Valeur, nu sket kraftige forbedringer.

"Vi leverede i julen 2018, hvad jeg vil betegne som "en perfekt jul" til de store kunder. Det er vigtigt. Men kunders tillid er jo ikke noget, man får igen bare fordi man gerne vil have det. Der skal fortsat arbejdes hårdt," understreger han.

Jais Valeur oplyser, at hans britiske selskab i fjor har vundet to store tabte ordrer tilbage - men desværre tabt en mellemstor. Omsætningen i Tulip Ltd. har tidligere været pænt over 10 mia. kr. I år ventes den at lande på omkring 8 mia. kr.

35 pct. prisstigning på råvarerne på ti uger

Når koncernchefen venter, at Danish Crown i 2018/19 kan lavet et noget bedre driftsresultat, så skyldes det udover besparelser og gevinster på et mere fokuseret indkøb de noget højere priser på grisekød, som er set de seneste måneder.

På 10 uger er den pris, som Danish Crown betaler sine leverandører, der i et andelsselskab også er ejere, pr. kilo grisekød steget med 35 pct. til aktuelt 11,40 kr., og situationen med stor nedgang i svinebestanden i verdens største producentland, Kina, på grund af svinepest ventes at presse priserne endnu højere op globalt.

Det er godt for bønderne, men det giver højere råvareomkostninger i Danish Crown forædlingsaktiviteter, lige som det tager en vis tid at få presset de hurtige og markante prisforhøjelser igennem hos kunderne.

"Det er rigtig positivt, at prisen er steget. Vores ejere kunne ikke leve med det lave niveau i fjor. Men nu skal vi så også have forhøjelserne ført videre over på prisen på en grillpølse eller et stykke bacon. Så der kører et spil med kunderne lige nu, men vi kommer igennem med det i løbet af nogle måneder. Selv om grisekødsprisen er steget, så er der jo ikke tale om rekordhøje niveaer, som ikke er set før," fastslår Jais Valeur.

Han er helt på det rene med, at nogle kunder vil erstatte en del af deres svinekødsprodukter med fjerkræ, fisk eller andet. Men prisen på gris skal op.

Danish Crown har netop præsenteret sine halvårstal. Omsætningen er i første halvdel af 2018/19 steget med halvanden pct. til 30,6 mia. kr., mens driftsresultatet før særlige poster blev løftet med 4 pct. til næsten 1,1 mia. kr. De særlige poster var salg af et par virksomheder for en lille kvart mia. kr. i første del af 2017/18.

Resultatet efter skat i det senest afsluttede halvår faldt dog markant fra over 1 mia. kr. til under 800 mio. kr.

Danish Crown er ejet af små 7000 danske landmænd og har op mod 30.000 medarbejdere.