Headhunter om ny finanschef: Hun er en "gave for Mærsk"

null

364543_16_9_large_112.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
20. jun 2018 KL.12:51
Fra senest 1. januar næste år er det Carolina Dybeck Happe, der har styr på finanserne i shippinggiganten Mærsk. 

Ifølge Lars Holmgaard, der er direktør i rekrutteringsvirksomheden Holmgaard Management, er hun et godt valg. 

"Jeg kan kun billige deres strategi om at ændre lidt på den mangel af diversitet, de har. De mangler jo kvinder i topledelsen, samtidig med at hun er en dygtig og kompetent kvinde," siger Lars Holmgaard. 

Den 45-årige svensker kommer fra en stilling som vicedirektør og økonomi- og finansdirektør i den svenske låsevirksomhed Assa Abloy. Her har hun bestredet en lang række finansielle poster på sin vej til rollen som finansdirektør. 

Happe, der er datter af den svenske entreprenør og milliardær Sten Dybeck, har også haft en række bestyrelsesposter bl.a. i det tyske energiselskab EON og i den svenske HQ Bank.

HQ Bank kom hun og resten af bestyrelsen i kraftig modvind, da der blev rejst et erstatningsansvar på 3,1 mia. svenske kr. hos bestyrelsen. Banken kom under finanskrisen i kraftige problemer pga. risikable investeringer. I 2010 mistede HQ Bank sit banklicens og blev opkøbt af Carnegie. Kravet om erstatning frafaldt efterfølgende.

Maskinrummet er ikke afgørende

Trods sin erfaring inden for finanser, er shippingbranchen ikke noget, som hun har beskæftiget sig med før. Ifølge Lars Holmgaard betyder det dog ikke det store. 

"I princippet er det ligegyldigt, hvad virksomheden laver, fordi hun kommer ind i toppen af den, og det, der sker i maskinrummet, er ikke så afgørende. Det er fra toppen, at forandringerne skal ske, så det er det, der har betydning," lyder det fra rekrutteringsdirektøren.

Digitalisering er højt på dagsordenen i Mærsk, og det er en disciplin, Carolina Dybeck Happe allerede er trænet i. 

"Hun er en gave for Mærsk, hvis du spørger mig. En ting er hendes internationale karriere og kendskab til digitalisering, som Mærsk er begyndt på, men hun vil kunne bidrage med stor ekspertise til den transformation."

Ny kultur i Mærsk

Med Carolina Dybeck Happes entré i Mærsks direktion bliver hun den højest placerede kvinde i koncernen. Og det kommer til at betyde nogle ændringer for shippingvirksomhedens øverste lag, ifølge Lars Holmgaard. 

"Kulturen i Mærsk er under forandring og vil automatisk ændre sig nu. Det som en kvinde kan bidrage med i en mandsdomineret ledelse, vil skubbe kulturen i en ny, positiv retning med nye indsigter. Det vil være med til at bidrage positivt til Mærsks fremtid," siger Lars Holmgaard. 

Ifølge ham er Mærsk også tidligere blevet skældt ud over ikke at have kvinder i toppen. 

"Hun kommer med nogle bløde værdier, som de trænger til og har brug for. Det er hendes ledelsesstil, og det er noget, der gør sig gældende hos kvinder generelt," siger Lars Holmgaard. 

Men bløde værdier til trods kommer de øvrige medlemmer af ledelsen ikke til at kunne løbe om hjørner med den erfarne finansdirektør. 

"De kommer ikke til at køre hende rundt i manegen. Hun bidrager automatisk med noget andet end det, mændene kan. Hun er også en viljefast kvinde med sine meningers mod og bruger sine fighter-evner. Der er ingen tvivl om, at hun er en selvstarter og kan være dominerende," lyder det.