Hagemann Snabe: “Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget”

394864_16_9_large_556.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
24. jan 2020 KL.21:35
Da Boris Johnson i december forbød britiske ministre at tage til World Economic Forums topmøde i Davos, lød det ifølge The Telegraph fra en regeringskilde, at “vores fokus er på at levere til folket – ikke at sippe champagne med millionærer.”

Efter en uge i Davos kan denne reporter bekræfte, at der bliver drukket champagne i Davos, og at der er mange rigmænd med privat chauffør, men ifølge Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand i Mærsk og Siemens samt medlem af bestyrelsen i World Economic Forum, så er der ikke noget i vejen for, at verdens elite samles i den schweiziske alpeby for at finde løsninger på fremtidens udfordringer – herunder klimaudfordringerne.

“Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget. Så det er ikke nødvendigvis dårligt, at det er de store virksomheder, der mødes, fordi hvis de rykker på noget, så sker det, og det har en masse afledte effekter. Det er som ringe i vandet, det kommer bare lidt forsinket.”

Du repræsenterer også to meget store virksomheder, og det gør de fleste af de folk, der går rundt her i Davos, også. Men hvis man snakker med direktører fra små og mellemstore virksomheder, så har de ikke nødvendigvis den samme tilgang til den grønne omstilling. Anerkender du, at der er forskel i, om man er en kæmpestor virksomhed, der kan og har råd til at rykke på den grønne omstilling, eller om man er en lille virksomhed, som kan have bundlinjen til at hænge sammen hvert eneste år?

“Ja, det er der ingen tvivl om. Det er nok meget naturligt, at de ressourcetunge virksomheder er de første, der rykker. Det ser vi her. Det er ikke nødvendigvis dårligt. De ressourcetunge virksomheder har pengene til det, og når de ressourcetunge virksomheder rykker, betyder det, at alle deres underleverandører også får en chance på mange af de nye temaer,” sig Jim Hagemann Snabe.

De store er stemplet ind

Spørger man Mai-Britt Poulsen, seniorpartner i konsulentvirksomheden Boston Consulting Group, om det rigtigt, at det indtil videre i store træk kun er de største virksomheder i verden, der for alvor er stemplet ind i den grønne dagsorden, lyder svaret:

“Det er forbrugerne og medarbejderne, der har drevet de store virksomheder frem. De små er ikke lige så godt med endnu.”

Jim Hagemann Snabe fremhæver, at når de store virksomheder rykker på den grønne dagsorden, så giver det blandt andet ordre til underleverandører i eksempelvis den danske vindindustri.

Der jo også masser af små virksomheder i Danmark, som ikke er underleverandører til en grøn virksomhed. De ser måske ikke de samme ting, som du ser her i Davos?

“Jeg tror, at når vi kommer hjem herfra og har ambitiøse planer for at bruge den grønne omstilling til en positiv forretningsmodel, så tror jeg, at det inspirerer erhvervsledere i alle størrelser virksomheder,” siger Jim Hagemann Snabe.